Zdravlje

Ponedeljak, 22.01.2024.

09:34

Način na koji jedete jaja negativno utiče na vaše zdravlje

Poznato je da su jaja veliki izvor proteina i obično prvi izbor za doručak.

Izvor: B92, klix.ba

Način na koji jedete jaja negativno utiče na vaše zdravlje
Foto: udra11/Shutterstock

Jaja su veoma zdrava, iako postoje i neka druga uverenja. Jedno jaje prosečne veličine sadrži 72 kalorije, sedam grama proteina, oko pet grama masti, a odličan su izvor folata i D vitamina.

Kolin koji se nalazi u jajima učestvuje u stvaranju jake ćelijske membrane, a odličan je i za razvoj mozga jer sprečava depresiju i gubitak pamćenja.

Ipak, postoje i stvari na koje treba paziti. Najpre treba da pazite s čime kombinujete jaja, budite oprezni pri spajanju jaja s mesom za doručak bogatim natrijumom i zasićenim mastima kao što su kobasice, budući da prerađeno meso nosi čitav niz zdravstvenih rizika koji se lako nakupljaju ako su deo vaše redovne rutine.

Drugo šta je važno jeste da osigurate da jaja pržite sa visokokvalitetnim mastima, pa je tako organski maslac najbolji izbor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: