Život

Sreda, 17.09.2014.

14:49

U Izraelu pronađen spomenik stariji od piramida u Gizi

Ne dešava se da svaki dan naiđemo na spomenik koji je stariji od piramida u Gizi – posebno koji je ovoliko velik.

Izvor: Livescience

Default images

Stanovnici okoline grada Safed u Izraelu godinama su znali za postojanje ove strukture, a arheolozi su mislili da je u pitanju samo deo drevnog gradskog zida.

Međutim, stvari su se promenile kada je student iz Jerusalima na doktorskim studijama počeo iskopavanja na toj lokaciji i shvatio da radi na drevnom, istorijskom spomeniku.

Istraživači smatraju da je masivni kameni polumesec izgrađen između 3.050. i 2.650. godine pre Hrista, a sama struktura je duga 150 metara.

Naučnici procenjuju da je bilo potrebno između 35.000 i 50.000 radnih dana kako bi cela struktura bila izgrađena, piše LiveScience.

Arheolozi veruju da je spomenik služio za označavanje poseda i uspostavljanje vlasti i prava nad prirodnim resursima ljudi koji su tamo živeli u to doba, ali postoji još jedna teorija, po kojoj se tvrdi da je struktura imala religijsku svrhu – s obzirom na oblik, ona je mogla biti povezana s mesopotamskim bogom meseca Sinom, čiji je simbol bio polumesec.

Foto: Image courtesy of Arvind Balaraman at FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Hitno saopštenje vojske: Preuzeli smo kontrolu

Državna granična služba Azerbejdžana preuzela je danas kontrolu nad četiri sela na granici sa Jermenijom, saopštila je pres služba zamenika premijera Azerbejdžana Šahina Mustafajeva koji je na čelu komisije za razgraničenje.

11:22

24.5.2024.

1 d

Svet

"Čeka nas najgori scenario"

Predsednik i izvršni direktor kompanije JPMorgan Chase Džejmi Dajmon kaže da bi američka privreda mogla da doživi "teško sletanje".

19:36

24.5.2024.

1 d

Podeli: