Svet 0

24.05.2024.

11:22

Hitno saopštenje vojske: Preuzeli smo kontrolu

Državna granična služba Azerbejdžana preuzela je danas kontrolu nad četiri sela na granici sa Jermenijom, saopštila je pres služba zamenika premijera Azerbejdžana Šahina Mustafajeva koji je na čelu komisije za razgraničenje.

Izvor: Tanjug

Hitno saopštenje vojske: Preuzeli smo kontrolu
EPA-EFE/STRINGER

Podeli:

U saopštenju se navodi da je državna granična služba Azerbejdžana preuzela kontrolu nad četiri sela u okrugu Gazak koja se prostiru na 6.500 kvadratnih kilometara nakon razgraničenja dela granice sa Jermenijom u dužini od 12.700 kilometara, prenosi TAŠ.

Azerbejdžan je saopštio 19. aprila da su azerbejdžanska i jermenska komisija za razgraničenje postigle privremeni dogovor o odredjenim graničnim sektorima izmedju četiri naselja u okrugu Gazak, a da je cilj bio da se razgraničenje uskladi sa medjurepubličkom granicom koja je postojala u Sovjetskom Savezu u vreme njegovog raspada.

Strane su se usaglasile o tom razgraničenju i potpisale dokument 15. maja.

Jermenska nacionalna bezbednosna služba saopštila je danas da Jerevan i Baku povlače trupe sa zajedničke granice u Tavušu na severu Jermenije i da obezbedjenje preuzimaju granične straže.

Jermenija je u aprilu saopštila da ce ustupiti kontrolu nad nekim pograničnim oblastima Azerbejdžanu, a ta odluka usledila je nakon munjevite vojne akcije koju je u septembru izvela azerbejdžanska vojska i nakon koje je Azerbejdžan preuzeo potpunu kontrolu nad Nagorno-Karabahom.

Oko 120.000 ljudi je posle toga napustilo region Nagorno-Karabaha, što je, kako navodi AP, gotovo celokupno etničko jermensko stanovništvo.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: