Život

Sreda, 21.08.2013.

11:24

Zabrana prodaje alkohola - kako to rade drugi

Prestonica čeških pivopija Plzen, kao i gradovi širom Češke, na kraju svake školske godine svedok je istih scena - policija pojačava patrole oko škola, u parkovima, zalazi u pivnice i kafiće omiljene medju mladima da pokupi decu koja su rešila da proslave kraj školske godine opijajući se.

Izvor: Piše: Daša Pavloviæ, dopisnica agencije Beta

Default images

U postkomunističkoj srednjoj Evropi zakoni kojima države pokušavaju da spreče decu i starije maloletnike da konzumiraju alkohol razlikuju se, iako je benevolentnost roditelja i društva prema piću tradicionalno i u Češkoj i Poljskoj i Slovačkoj jednako visoka, a industrija alkoholnih pića jaka i važna grana.

Česi su navikli da o pivu govore kao o tečnom hlebu. Nacionalni brend na koji su ponosni za Poljake je votka, ali problem s mladima kojima je alkohol lako dostupan i u prodavnicama i kafićima i diskotekama, tera i pivare, kao što je Plzenski Prazdroj, da se uključuju u preventivne kampanje, dok vlade smišljaju nove sankcije.

Plzenski Prazdroj ulaže stotine hiljada evra u kampanju "Poštuj 18" koja treba da podseti mlade da je u Češkoj alkohol dozvoljen tek od punoletstva, a da su njihove reklamne kampanje i bilbordi u slavu piva svugde po gradu orijentisani na potrošača starijeg od 18 godina.

Pad češke vlade i raspuštanje parlamenta sprečili su usvajanje izmena Zakona o štetnim posledicama duvana, alkohola i droga koje je pripremio bivši ministar zdravlja Leoš Heger. Izmene donose osetne sankcije za vlasnike kafića i diskoteka u kojima se samo pojave pijani maloletnici, čak i kada im nisu prodali piće i uvodi obavezu da pijanu decu izvedu.

Vladin koordinator Jindržih Voboril u nacionalni akcioni plan za suzbijanje narkomanije i zavisnosti nastoji već duže vreme da uvede i zabranu boravka mladih u objektima gde se služe alkoholna pića, i to od 18 časova.

Kao inspiracija poslužila mu je i susedna Slovačka, koja je jedina u regionu pribegla 2009. godine restriktivnoj varijanti i obavezala maloletnike mladje od 15 godina da na svim javnim mestima gde se prodaje alkohol posle devet sati uveče moraju da budu u pratnji svojih roditelja ili staratelja.

Ako starije maloletnike od 15 do 18 godina u Slovačkoj uhvate sa alkoholom u krvi, čak i malom količinom, roditeljima sledi kazna za prekršaj u visini od 33 evra.

Po ugledu na susednu Poljsku, koja ima osetne sankcije za vlasnike ugostiteljskih objekata i organizatore raznih javnih manifestacija, i Češka namerava da uvede mogućnost da kafići, pivnice ili diskoteke koje služe alkohol maloletnicima, budu privremeno zatvoreni do 14 dana ili da im se u slučaju da učestalo krše zakon oduzme licenca.

Statistički podaci o konzumiranju alkohola medju decom u Češkoj, Slovačkoj i Poljskoj, slični su. U društvu tolerantnom prema alkoholu, recimo u Poljskoj, deca probaju prvi šampanjac čak i na svom drugom ili trećem rodjendanu. Sami, a često i uz dozvolu roditelja, počinju da eksperimentišu sa alkoholnim pićima oko 12. godine.

U Poljskoj je medju maloletnicima dva puta više dece koja piju alkoholna pića nego pušača. Da piju priznaje 87,3 odsto 15-godišnjaka i 95,2 odsto 17-godišnjaka.

U Plzenu u Češkoj svako treće dete od šest do 11 godina proba povremeno alkohol, u starosnoj kategoriji izmedju 12 i 14 godina 60 odsto proba alkohol, a 90 odsto starijih maloletnika, koji su već po zakonima krivično odgovorni.
BETA/AP Photo/Carson Walker
U Evropskoj uniji u proseku alkohol proba ili pije 38 odsto maloletnika svih starosnih grupa, dok je u Češkoj taj broj dostigao 48 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: