Život

Četvrtak, 14.03.2019.

15:54

Umetnost je odvela u Rim, a zavolela je i nešto skroz drugačije

Operska pevačica iz Niša Dragana Moles osim što nastupa kao solista u glavnom gradu Italije bavi se i gladijatorstvom i to kao instruktor.

Izvor: B92, Beta

Umetnost je odvela u Rim, a zavolela je i nešto skroz drugačije
Foto: WDGphoto / depositphotos

Moles je kazala agenciji Beta da je čitav život uključena u ekstremne sportove, a od 13 godina koliko živi i radi u Rimu, već devet godina je deo asocijacije "Gruppo storiko Romano" koja svake godine 21. aprila, na dan koji se proslavlja kao rodjendan Rima, organizuje gladijatorske borbe i paradu u kojoj je na hiljade ljudi iz čitavog sveta obučeno poput starih Rimljana.

"Kao gladijator borim se i obučavam ljude da se bore na različite načine. Gladijatori imaju dvadesetak kategorija i oružja, a u zavisnosti od gradje dele se u dve velike grupe "teške" i "lake", rekla je Moles. Ona je kazala da je jedna od kategorija u grupi lakih u okviru koje se ona bori "oplamoko" i da se za tu borbu koristi štit, mali bodež i koplje.

"U kategoriji "provokator" za borbu se koristi štit i mač", objasnila je Moles. Ona je kazala da u gladijatorstvu postoje stroga pravila borbe, a jedno od pravila je da se uvek bori "težak" gladijator protiv "lakog", kako bi do izražaja mogle da dodju sposobnosti i jednog i drugog borca.

Prema rečima Moles, 21. aprila svake godine u cirkusu Maksimusu u Rimu bori se oko 500 "gladijatora i varvara". "Gladijatore i varvare planiramo da dovedemo i u Niš, od 14. do 16. juna kada se u Nišu održava viteški turnir.

Neće biti na hiljade gladijatora, ali biće to jedna lepa povorka", rekla je Moles i dodala da će "malo iskombinovati stari i srednji vek".

Kako je kazala Moles, instruktori gladijatorstva učiće tih dana Nišlije ne samo da se bore, već i plesove iz starog Rima, a biće tu i škole latinskog jezika.

Dragana Moles i Nišlijka Jana Spasić popele su se minulog vikenda na pobedničko postolje takmičenja "Ženski challenge" na strelištu "Malča" kraj Niša pošto su sakupile najviše bodova u streljaštvu, streličarstvu i prelasku preko zategnutog užeta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

18 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

23 h

Podeli: