Život

Utorak, 05.06.2018.

09:25

SpaceX objavio kada ćemo konačno leteti na Mesec

Svemirski turisti moraće barem do sredine sledeće godine, a možda i duže, sačekati na putovanje oko Meseca brodom kompanije SpaceX-a, piše Wall Street Journal.

Izvor: B92

SpaceX objavio kada ćemo konačno leteti na Mesec
foto: getty

Novi program leta - odložen je barem do sredine 2019. a verovatno i kasnije - još nije objavila kompanija sa sedištem u Kaliforniji koja je prvi takav let najavljivala za kraj 2018. godinu, navodi list.

Razlog tog kašnjenja nije jasan, ali "govori da su tehnički i proizvodni izazovi poremetili planove osnivača Ilona Maska za istraživanje Sunčevog sistema u kojem će učestvovati čovek", dodaje taj njujorški dnevnik.

Turisti će putovati na Mesec u kapsuli Dragon koju će nositi najsnažnija SpaceX-ova raketa Falcon Heavy koja je pre samo četiri meseca bila uspešno lansirana.

Portparol SpaceX-a Džejms Glison rekao je u saopštenju koje prenosi France Presse da kompanija "ne odustaje od planiranog slanja putnika oko Meseca i da raste zanimanje klijenata" za taj oblik turizma.

To bi bio prvi takav let nakon završetka američke misije Apollo početkom 70-ih i najudaljenija tačka u dubokom svemiru do koje je čovek došao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: