Život

Sreda, 04.05.2016.

16:42

"Država ima obavezu da podržava Petnicu"

Gost Kažiprsta je Nikola Božić iz Istraživačke stanice Petnica.

Izvor: B92

Foto: Screenshot

O sudbini Petnice, njenom značaju, ali i tome - gde su petničari kad je Petnici potrebna pomoć, pitanja su na koja je Nikola Božić odgovarao Suzani Trninić.

Bili ste nedavno u Ministarstvu obrazovanja, pričali sa kolegama iz Petnice - kakve su poslednje poslednje vesti povodom finansiranja Petnice od strane države?

Imamo uveravanja iz Ministarstva da će procedure koje su započete biti realizovane u sledećih nedelju-dve. Uskoro očekujemo prvi deo sredstava.

To znači da se može reći da ste vi iznenadili Ministarstvo prosvete sa vašim zahtevima?

Mi smo naučili da budemo strpljivi kada je država u pitanju. Ja vidim da ih nismo iznenadili jer su procesi započeli malo kasnije. Usvojen je zakon o istraživačkoj delatnosti kasnije. Čim smo dobili zahteve Ministarstva da im dostavimo neophodna dokumenta, odmah smo to insant uradili. Ovo je finalna adaptacija tog zakona.

Kada pričamo o finasiranju Petnice od strane države, uvek se pominju reči “videćemo; kroz dve nedelje; nadamo se...” Mora li takva neizvesnost?

Drzava podržava Petnicu sa oko 25-30 odsto sredstava. Ostalo dobijamo od sponzora. Nažalost, uglavnom su te pare od države neizvesnost. U Evropi naučni centri potpisuju ugovore sa državom na 5-10 godina. Nama to nedostaje, jer krajem godine uvek pregovaramo sa državom ispočetka. Fali nam ta sigurnost.

2009. je tadašnji minstar prosvete Žarko Obradovic ukidao budžet za Petnicu....

Razlika je drastična u odnosu na 2009, jer ljudi koji vode danas Ministartvo prepoznaju važnost Petnice. Svake godine petnica okuplja oko 2000 ljudi, rade svoje naučne projekte, provedu 3-4 nedelje sa kolegama. Te 2009. godine je postojala politička volja da se naudi Petnici, tako da je to neuporedivo sa ovim danas.

Država ima obavezu da podržava Petnicu i to nema nikakve veze da li sam ja tamo. Petnica neguje etiku u nauci, kritički stav i samim tim ima veliku ulogu u društvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: