Sreda, 14.10.2020.

10:35

U jednom danu Nemci su streljali više od hiljadu ljudi: Krvavi pir počeo je u Kraljevu

Nešto više od šest meseci od zvaničnog početka Drugog svetskog rata u Kraljevini Jugoslaviji, nemačke okupacione snage tog 14. oktobra pre 79 godina u jednom danu streljali su više od hiljadu građana u Kraljevu.

Izvor: B92

U jednom danu Nemci su streljali više od hiljadu ljudi: Krvavi pir počeo je u Kraljevu
Ilustracija/Foto: Getty/Keystone / Stringer

Streljanje je došlo kao odmazda zbog ustaničkih aktivnosti u okolini grada, odnosno kako bi se uneo teror i blokirao grad. Nemačke okupacione snage prve taoce su uzele na ovaj dan pre 79 godina, a u noći između 15. i 16. oktobra streljano je 1.736 ljudi. Dva dana kasnije zarobljena je i streljana još jedna grupa građana.

Za samo nekoliko dana, od 14. do 20. oktobra streljano je, kako navode istoričari, koji decenijama ne mogu da se dogovore o tačnom broju stradalih, između šest i sedam hiljada ljudi, mahom Kraljevčana, radnika Fabrike vagona, Fabrike aviona i tadašnje Državne železničke radionice.

Jedan od četvorice Kraljevčana koji su preživeli streljanje Dušan Pantović pre nekoliko godina pričao je o detaljima streljanja, kao i zakopavanju ubijenih, među kojima je, kako je rekao, bilo još onih koji su davali znake života.

Masakr nemačkih okupacionih snaga se nastavio, te su nacisti od 19. do 21. oktobra u Kragujevcu streljali više hiljada građana. Među njima je bilo i 300 kragujevačkih đaka starosti između osam i 15 godina. Streljanje je izvršeno kao odmazda za 10 ubijenih i 26 ranjenih nemačkih vojnika nakon sukoba sa partizanima i četnicima na pola puta između Bara i Ljuljaka.

Sve je počelo kada je nemački komendant Fric Beme 10. oktobra izdao naredbu da se za jednog nemačkog ubijenog vojnika strelja 100 ljudi, a za ranjenog - 50.

Inače, na današnji dan, ranijih godina je u Kraljevu političarima dodeljivana Povelja protiv nasilja i rata, za mir u svetu. Jedan od prvih nosilaca ovog priznanja bio je Josip Broz Tito, a među poslednjim političarima kojima je povelja dodeljivana bio je Slobodan Milošević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

133 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

11 h

Podeli: