Zdravlje

Sreda, 17.04.2013.

08:30

Kako da smanjite loš holesterol

Holesterol je najpoznatija masnoća u organizmu i prisutan je u svakoj živoj ćeliji. Razlikujemo dobar HDl i loš LDL holesterol koji može da prouzrokuje moguće bolesti srca i krvnih sudova, srčani i moždani udar. Postoje uspešne prirodne metode u borbi protiv lošeg holesterola.

Izvor: Huffington Post

Default images

1. Prvi korak u snižavanju lošeg holesterola je promena prehrambenih navika pri čemu treba ograničiti količinu zasićenih masti i holesterola u ishrani. Namirnice koje tom prilikom treba izbegavati, ili ograničiti njihov unos, su svi punomasni mlečni proizvodi, proizvodi od belog brašna i mesne prerađevine poput salama i viršli, a unos jaja treba ograničiti na 4 jajeta nedeljno.

2. Baš kao što neke namirnice povećavaju holesterol, postoje i one koje ga snižavaju i koje bi trebalo konzumirati što češće. Među najvažnijim su voće i povrće, riba, proizvodi od celog zrna, nezasićena biljna ulja poput maslinovog i orašasti plodovi.

3. Uz odabir pravih namirnica od izuzetne važnosti je i način njihove pripreme. Svakako treba izbegavati prženu i pohovanu hranu a najbolje je meso i povrće pripremati na pari.

4. Zdrava hrana ne mora biti neukusna. Lako možete uživati u namirnica ukoliko samo izaberete recepte koji ne sadrže žumanca već samo belanca, umesto punomasnog koristite posni sir bez masnoća dok pojačivače ukusa poput soli možete zameniti prirodnim marinadama u kojima možete koristiti voćne sokove i vina koji će hrani dati pikantnost i kiselost.

5. Kontrolišite porcije. To će vam pomoći da snizite nivo holesterola ali i da istovremeno izgubite koji nepotreban kilogram.

6. Lanene semenke zahvaljujući velikoj količini omega 3 masnih kiselina smanjuju nivo holesterola u krvi. Dovoljna je jedna kašičica ovih semenki dnevno kako bi osetili njihov učinak, a možete ih pomešati sa jogurtom ili mlekom ili ih koristiti pri pravljenju kolača.

7. Zob, ječam, jabuke, šljive i bobičaste namirnice poseduju vlakna koja pomažu snižavanju lošeg holesterola smanjujući njegovu apsorpciju u crevima pošto deluju poput sunđera koji upija holesterol.

8. Istraživanja su pokazala da ukoliko vežbate do tri puta nedeljno u trajanju od 30 minuta to može smanjiti nivo lošeg holesterola a povisiti nivoe dobrog . Hodanje je jedan od najboljih načina za održavanje fizičke aktivnosti a ne zahteva nikakvu posebnu opremu niti planirano izdvajanje vremena. Foto: Image courtesy of mrpuen / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

10 h

Podeli: