Ponedeljak, 22.09.2014.

18:40

Muškarci - čuvajte svoju prostatu

Srpsko urološko društvo, tokom obeležavanja Evropske nedelje prostate, od 22. do 26. septembra, ističe da su bolesti prostate proglašene prioritetnim oboljenjima 21. veka, a istraživanja pokazuju da svaki drugi muškarac podleže riziku za bolesti prostate nakon 50. godine.

Izvor: B92

Default images

Najviše pažnje biće posvećeno benignoj hiperplaziji prostate koja je posledica preteranog rasta prostate. Oboljenje karakteriše promena u kvalitetu mokrenja, kao i neprijatni simptomi donjeg urinarnog trakta.

Benigno uvećanje prostate predstavlja jedno od najčešćih oboljenja muškaraca na ulasku u šestu deceniju života. Redovni pregledi i pravovremeno reagovanje čuvaju prostatu od oboljenja, i od ključne su važnosti za rano dijagnostikovanje i određivanje adekvatne terapije.

"Preventivni pregledi veoma su važni bez obzira na to da li pacijent oseća neke promene u mokrenju ili ne. Svakako, preventivni pregledi se preporučuju barem jednom godišnje posle 50. godine. Međutim, određeni simptomi mogu ukazati i na neka teža oboljenja poput kancera prostate i stoga je veoma važno da se pacijenti ne oglušuju na upozorenja koja nam organizam šalje.

Ukoliko pacijenti otežano mokre, gube na težini, imaju bolove u leđima, osećaju neugodnost u predelu karlice, ili im se pojavi krv u semenoj tečnosti ili mokraći, obavezno se moraju javiti lekaru što je pre moguće. Građani danas znaju mnogo više o oboljenjima prostate i češće se odlučuju za preventivne preglede, ali nam statistika još uvek ukazuje da to mora biti u daleko većoj meri“, rekao je prof. dr Zoran Džamić direktor Klinike za urologiju Kliničkog centra Srbije.

„Danas smo u mogućnosti da, zahvaljujući napretku tehnologije, postavimo dijagnozu u najranijim fazama oboljenja, što pre deset godina nije bilo moguće. Ukoliko se pacijent pravovremeno javi i na vreme dijagnostikuje oboljenja prostate, verovatnoća izlečenja je velika, imajući u vidu da je karcinom prostate na drugom mestu smrtnosti kod muškaraca obolelih od malignih bolesti.

Svest o visini rizika od ovih oboljenja kod muškaraca, kao i neophodnost redovnih pregleda su od ključne važnosti kako bi se povećao broj rano otkrivenih i izlečenih pacijenata“, dodao je prof. Džamić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: