Utorak, 30.06.2020.

09:26

Prvi rezultat o razvoju antitela na koronavirus: U Srbiji na Kovid19 imuno 6,4 odsto građana

Nacionalna seroepidemiološka studija objavila je prvi rezultat o razvoju specifičnih antitela na koronavirus, prema kom je 6,4 odsto građana Srbije steklo imunitet na koronavirus.

Izvor: Beta

Prvi rezultat o razvoju antitela na koronavirus: U Srbiji na Kovid19 imuno 6,4 odsto građana
Foto:Depositphotos/vitstudio

Kako je preneo Blic, epidemiolog Tatjana Pekmezović kazala je da je studijom u početnoj fazi obuhvaćeno oko 1.000 ispitanika i da je njihova uzrasna struktura “analogna uzrasnoj strukturi populacije Srbije”, ocenjujući da je time studija “reprezentativna”.

Pekmezović je ocenila da je prva faza studije završena uspešno i navela da je rađen uzorak opšte populacije i ELISA test koji, prema njenim rečima, ne spada u brze serološke testove već pokazuje prisustvo i količinu antitela.

“Metodološki, to je najispravnije. U Belgiji je taj procenat šest odsto, u Danskoj 2,4 odsto, dok je u Španiji korišćena slična metodologija kao u Srbiji i oni imaju prevalenciju seropozitivnosti pet odsto”, rekla je ona.

Prema njenim rečima, muškarci imaju antitela u 8,1 odsto slučajeva, a žene u pet odsto.

Pekmezović je dodala da su antitela najčešće prisutna kod populacije mlađe od 20 godina, a ređe kod ispitanika koji imaju preko 80 godina.

“Kada pogledamo populaciju od 20 do 60 godina, tu se procenat onih koji imaju imunitet zasnovan na antitelima, kreće između pet i devet odsto”, navela je ona.

Govoreći o regionima, ona je kazala da je najveći procenat građana sa razvijenim imunitetom u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji gde on iznosi 7,2 odsto, dok je u Beogradu sedam odsto, a u Južnoj i Istočnoj Srbiji 5,6 odsto.

Dodala je da je procenat najniži u Vojvodini, gde iznosi 3,1 odsto.

“Rezultati treba da posluže Vladi Srbije u donošenju odluka u vezi sa završetkom ovog talasa epidemije i sa eventualnim budućim talasima”, zaključila je Pekmezović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

9 h

Podeli: