Zdravlje

Petak, 23.02.2024.

10:07

Peščane mušice u Srbiji prenose virus koji izaziva opasnu bolest VIDEO

Vest da su se u Srbiji pojavile peščane mušice uznemirila je javnost, ali stručnjaci kažu da nema prevelikog razloga za brigu ukoliko se na vreme javite lekaru.

Izvor: B92, Prva TV

Peščane mušice u Srbiji prenose virus koji izaziva opasnu bolest VIDEO
Foto: Shutterstock/Vinicius R. Souza

U emisiji "Jutro" na TV Prva govorila je Snežana Tomašević iz Instituta za medicinska istraživanja i objasnila sve o ovom insektu.

"Kod nas su peščane mušice normalna pojava, a na ovim prostorima su poznate kao nevidi. Sitne su, nečujne, ubadaju samo noću i veoma teško možemo da ih vidimo", navodi Snežana Tomašević.

Njihov ubod može da bude bolan i uglavnom nije opasan, ali može da prenese uzročnike bolesti, od kojih je najčešća lašmanijaza.

"Lajšmanijaza može da bude opasna, ali je kod nas iskorenjena 60-ih godina, ali se javljaju sporadični slučajevi", dodaje Snežana Tomašević.

Ukoliko govorimo o meningitisu, nema razloga za brigu.

"U pitanju je trodnevna groznica, koja veoma brzo prođe", zaključila je Snežana Tomašević.

Više o ovoj temi pogledajte u video-snimku u nastavku teksta:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

19 h

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

1 d

Podeli: