Ponedeljak, 01.01.2024.

20:47

Britanci jedno mesto u Bosni i Hercegovini proglasili najboljim neistraženim gradom u Evropi

Iako je često "u senci" susednih zemalja, Bosna i Hercegovina nudi niz turističkih destinacija i istorijski značajnih lokacija. Tako se jedan grad u BiH našao na vrhu liste britanskog magazina.

Izvor: klix.ba

Britanci jedno mesto u Bosni i Hercegovini proglasili najboljim neistraženim gradom u Evropi
Foto: Shutterstock/Neda Gavrilovicc

Kako prenosi britanski "Ekspres", Banjaluka je proglašena "najboljim nedovoljno istraženim gradom u Evropi".

"Lepi mali grad proglašen je najboljim za posetu u Evropi, ali gotovo da nema turista. Banjaluka je drugi po veličini grad u Bosni i Hercegovini, smešten na reci Vrbas sa 138.963 stanovnika", napisali su.

Oni ističu da je Banjaluka uvrštena na popis magazina za putovanja "Rough Guides" i to na temelju broja posetilaca koje je prikupila statistička agencija "Euromonitor". Takođe, navode da je drugo mesto zauzeo gradić Liepaja, koji se nalazi u Letoniji.

"Rough Guides" nazvao je Banjaluku jednim od atraktivnijih gradova u Evropi, koji ima bulevare s drvoredima i zelenim trgovima sa kafićima. Preporučuju posetu Hramu Hrista Spasitelja, Umetničkoj galeriji Republike Srpske, džamiji Ferhadiji i tvrđavi Kastel. Takođe, navode da se u blizini nalaze slapovi Krupe, Muzej Ljubačke doline i Rekreativna zona.

"Rekreativna zona, koja je udaljena autobusom od grada, opisana je kao zelena oaza sa stazama za aktivnosti na otvorenom poput planinarenja i vožnje biciklom. Slapovi Krupe opisani su kao putovanja u prošlost sa stazama kroz šumu na rubu vode, kao i samostanom i ruševinama dvorca", dodaju.

Objasnili su da Banjaluka ima niz hotela i smeštaja za turiste te da ima aerodrom, ali da do njega ne leti nijedna britanska avio-kompanija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: