Svet 0

17.06.2024.

8:42

"Gori": Evropa u "crvenom"

Još jedna starija osoba (84) umrla je od toplotnog udara na Kipru pošto je jednonedeljni toplotni talas doneo rekordne temperature u mnogim zemljama.

Izvor: Klix.ba

"Gori": Evropa u "crvenom"
Shutterstock/EvaL Miko

Podeli:

Informaciju je potvrdio portparol Državne zdravstvene organizacije u toj zemlji Šaralambos Šarilau.

On je dodao da su tri starija pacijenta u teškom stanju jer su temperature dostigle 40 stepeni.

U delovima Kipra i dalje besne požari, a vatrogasne ekipe ometaju vrućina i jak vetar.

Suprotno vreme u Velikoj Britaniji

Južnu Evropu su poslednjih dana pogodile rekordne temperature, što je pretilo da izazove nove požare i donosi rizik od bolesti i smrti uzrokovanih toplotom.

U međuvremenu, Velika Britanija i dalje ima neuobičajeno niske temperature praćene jakom kišom za koju meteorolozi kažu da je uzrokovana klimatskim promenama.

Vest o smrti 84-godišnje žene na Kipru prati izveštaje o smrti 91-godišnje žene u petak kada je temperatura dostigla 45 stepeni.

Još pet starijih pacijenata lečeno je u bolnicama sa teškim simptomima toplotnog udara.

Šarilau je rekao novinarima da je žena dva puta imala srčani zastoj nakon što je stigla u odeljenje za nesreću i hitnu pomoć u Nikoziji.

„Nakon istrage incidenta, lekari hitne pomoći su utvrdili da je srčani zastoj posledica toplotnog udara“, rekao je Šarilau.

On je rekao da se bolnice već nekoliko dana bave slučajevima toplotne iscrpljenosti.

Kipar je u petak izdao prvo letnje crveno upozorenje za ekstremne vrućine, a meteorološka služba potvrdila je da su maksimalne temperature dostigle 45 stepeni.

Osim toga, na Kipru su obustavljeni teški i umereni radovi na otvorenom zbog ekstremno visokih temperatura, a vatrogasci se bore sa izuzetno vrućim požarima.

Temperatura do 44 stepena

Grčka je takođe bila prinuđena da zatvori svoj čuveni Akropolj za turiste ove nedelje jer se pripremala za toplotni talas od 43 stepena.

Mnoge škole zatvorile su svoja vrata do kraja nedelje, dok je temperatura u centru Atine iznosila čak 42 stepena.

Još više temperature zabeležene su na ostrvu Krit od 44,5 stepeni i na poluostrvu Peloponez od 43,9 stepeni. Ovakvo vreme pokreću južni vetrovi koji vuku vruć vazduh i prašinu severno od severne Afrike.

Grčka je ponudila besplatan odmor na Rodosu turistima koji su morali da spavaju na spratovima aerodroma dok čekaju da budu evakuisani.

Temperature i do 12 stepeni iznad normale pogodile su i delove Turske, dok se u Francuskoj stotine vatrogasaca bore sa besnim požarom severno od Sen Tropea.

Toplotni talas je izbegnut u Velikoj Britaniji. U ovoj zemlji trenutno padaju jaki vetrovi i kiše, a temperature su i do pet stepeni ispod proseka.

Meteorolozi su nagovestili da bi trend mogao da se smiri do 20. juna kada bi „mega toplotni talas“ mogao da pogodi Veliku Britaniju.

Slična situacija je i u Španiji, koju je zahvatilo jako nevreme i poplave širom zemlje, a na jednom od aerodroma obustavljeni su svi letovi.

Kiša je uništila farme maslina, a poljoprivrednici su prijavili da je pogođeno desetine hiljada hektara zemlje.

Prognoze su pokazale da će veći deo Bliskog istoka, severne Afrike i mediteranske Evrope ove nedelje doživeti ekstremne vrućine povezane sa klimatskim promenama.

Očekuje se da će temperature u Saudijskoj Arabiji, Iraku, Siriji, Turkmenistanu, Alžiru, Egiptu, Turskoj, Avganistanu i Grčkoj premašiti 40 stepeni.

Climate Central je izvestio da bi Izrael i Pojas Gaze mogli iskusiti visoke temperature između 30 i 38 stepeni.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: