Svet 2

17.06.2024.

8:57

Ruska podmornica primećena blizu obale; Hitno obavešten premijer

Ruska podmornica koja se trenutno nalazi na Kubi primećena je kod zapadne obale Škotske pre nego što je prošle nedelje stigla kod Havane.

Izvor: Jutarnji.hr

Ruska podmornica primećena blizu obale; Hitno obavešten premijer
Profimedia

Podeli:

Podmornica Kazan nije ušla u britanske vode, ali je Ministarstvo odbrane odmah obavestilo premijera Rišija Sunaka o incidentu.

Bi-Bi-Si navodi da je podmornicu identifikovao protivpodmornički avion RAF Posejdon P8 dok je 5. juna prošla Irsku. Kraljevska mornarica je izvestila da rutinski nadgleda vode oko Velike Britanije kako bi "odvratila zlonamerne aktivnosti i zaštitila naše nacionalne interese".

Američki obaveštajni oficir rekao je za Si-Bi-Es da podmornica Kazan od 13.800 tona, koja je prošla pored britanske mornaričke baze na nuklearni pogon u Faslejnu, nije nosila nuklearno oružje. Kazan je stigao u Havanu zajedno sa brojnim ruskim brodovima na vojnu vežbu na Karibima tokom vikenda, što se smatra demonstracijom sile usred tenzija između Moskve i Zapada zbog rata u Ukrajini.

Ministarstvo spoljnih poslova Kube identifikovalo je ostale ruske brodove kao fregatu Admiral Gorškov, flotni tanker Pašin i spasilački tegljač Nikolaj Čiker.

Ričard Kemp, penzionisani britanski vojni oficir u analizi za britdanski Telegraf, rekao je da je Kazan jedno od najmoćnijih naoružanja u moskovskoj floti, ali da nema razloga da brinete o tome jer je cilj manevra jačanje veze sa Kubom i "dokazivanje Rusije".

Dmitrij Peskov, portparol Kremlja, rekao je da nema razloga za brigu.

"Ovo je normalna praksa za sve zemlje, uključujući tako veliku pomorsku silu kao što je Rusija", rekao je on.

Ruski proratni Telegram kanali hvalili su se da je Kazan imao "navođene projektile" na brodu dok je prolazio blizu američke obale, oko 25 milja istočno od Floride.

Inače, Admiral Gorškov i Kazan su nosioci naprednog naoružanja, uključujući hipersonične rakete Cirkon, i ranije izvođene raketne vežbe u Atlantiku.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: