Utorak, 04.05.2021.

11:23

Maske na plaži i dok se kupamo - "Nije tačno"

Kako ćemo moći da prelazimo granice tokom leta biće precizirano do juna, a do tada važe različita pravila, navodi direktor Jute Aleksandar Seničić.

Izvor: B92, Prva TV

Maske na plaži i dok se kupamo -
Foto: Printscreen/TV Prva

Seničić navodi da previše informacija izaziva konfuziju kod ljudi, ali da svakako svaka država ima mogućnost da propiše svoja pravila, i da preporuka Evropske komisije govori o tome.

Četiri vakcine odobrene u EU se prihvataju za prelaženje granica, ali veliki deo evropskih zemalja prihvata i druge vrste vakcina. Tako je Slovenija juče izdala regulativu u kojoj se prihvata i ruska i kineska vakcina, samo treba obratiti pažnju da li je prošlo dovoljno vremena nakon druge doze, kaže Seničić.

Njegov savet je da se dobro informišemo o uslovima na sajtu Ministarstva inostranih poslova, ali i na sajtovima zemalja u koje putujete, jer su tu informacije najpouzdanije.

"Velika je konfuzija, menja se dosta toga iz dana u dan", istakao je on.

"Te zemlje zavise od turizma, i u skladu sa svojim interesima, donose odluke koje vakcine će prihvatiti", objasnio je Seničić, rekavši da ukoliko ste vakcinisani vakcinom koju država u koju putujete ne prihvata, morate da imate PCR test. Očekuje da će Turska do kraja maja ublažiti mere, pa da će od juna biti moguća "normalna" sezona, i misli da će prihvatiti sve vakcine.

Grčka takođe prihvata sve vakcine i negativni PCR test, još uvek možemo samo preko Bugarske, a od 14. maja od Severne Makedonije.

"Trenutno je skraćen policijski čas i opuštaju se mere, sve ide kako su planirali pa se očekuje da će do 14. maja sve restrikcije budu ukinute i da možemo u ovu državu ići normalno", navodi on.

U Albaniju, Crnu Goru, Severnu Makedoniju, i Bosnu i Hercegovinu možemo da putujemo bez ikakvih uslova, podseća Seničić.

U ovom trenutku ne možemo u Italiju tako lako turistički, jer nije do te mere liberalizovan put u ovu državu, ali Seničić očekuje da će do jula i Italija ukinuti restrikcije.

Napominje da mediji ne motivišu ljude da putuju, jer šire informacije koje nisu tačne.

"Nije tačno da ćemo morati da nosimo maske kad se kupamo i kada smo na plaži, sve što važi za lokalno stanovništvo važiće i za turiste", ističe on.

Takođe kaže da su počele da se uplaćuju rezervacije, a posebno interesovanje vlada među onima koji imaju zamenska putovanja.

Pogledajte video-prilog.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

16 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

21 h

Podeli: