Sreda, 13.07.2016.

22:22

Koje je voće bezbedno za vašeg psa?

Zdrava ishrana je ključna za zdrav život naših ljubiaca. Međutim, pas ne može uvek zadovolji potrebu za određenim vitaminima iz granula i konzervirane hrane. Zato, pročitajte koje voće je bezbedno i zdravo za vašeg psa…

Izvor: zivotinje.rs

Koje je voće bezbedno za vašeg psa?
Foto: Thinkstock

1. Banane
Pored jedinstvene glatke teksture i slatkog ukusa, banane sadrže aminokiseline, elektrolite, minerale, vitamine B6 i C, kalijum, mangan i blagotvorna vlakna. Ako je vaš pas aktivan i sagoreva dosta kalorija, ponesite koju bananu u šetnju.

2. Avokado
Postoie dosta neslaganja oko toga da li je avokado bezbedan za pse ili ne. Naime, radi se o spornoj supstanci persinu, koji se nalazi najviše u koštici i lišću avokada. Međutim, u samom plodu ove voćke vrlo je malo ove supstance, pa je potpuno bezbedna.

3. Borovnice
Borovnice su potpuno bezbedne i zdrave kako za nas, tako i za našeg ljubimca. One sadrže antioksidanse, vlakna i fitohemikalije koje poboljšavaju zdravlje vašeg psa. Dok je najbolje davati ih u svežem obliku, možete bezbedno počastiti psa i zamrznutim plodovima.

4. Jagode
Jagode takođe sadrže visok procenat antioksidanasa, vlakana i vitamina C. Jagode čak sadrže i enzim koji može izbeliti zube vašeg ljubimca. Međutim, ne treba psu davati velike kolčine ovog voća, jer previše šećera u jagodama može da naškodi vašem ljubimcu.

5. Kupine
I kupine su dobre antioksidansi puni vitamina i vlakana. Međutim, nije svo bobičasto voće zdravo za pse. Naime treba izbegavati višnje, bobice kleke i imele, jer sadrže toksične supstance po vašeg psa.

6. Jabuka
Bogate vlaknima, vitaminima A i C, jabuka je zdrava užina i za nas i za naše četvoronožne prijatelje. Međutim, ukoliko vaš pas voli redovno da jede jabuke, obavezno očistite voće od jezgra i semena, jer može biti toksično.

7. Lubenica
Pored toga što sadrži mali broj kalorija, lubenica je bogata vitaminima A i C, kalijumom i magnezijumom. Psu možete bezbedno dati lubenicu očišćenu od semena i kore.

8. Kruška
Psi mogu bezbedno da jedu kruške, ali jezgro i seme mogu biti otrovni za njih. Zato je najbolje davati psu ovu zdravu poslasticu dobro očišćenu.

Voće je zdrava poslastica i hranljiva užina za vašeg ljubimca. Koje voće voli vaš pas?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

13 h

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

8 h

Podeli: