Četvrtak, 17.04.2014.

15:44

Londonska "Zimska bajka" na platnu Sava Centru

Priključujući se mnogim evropskim prestonicama i opštem trendu živih prenosa putem interneta, beogradska publika će od sada imati mogućnost da redovno prati i repertoar slavne britanske Kraljevske opere iz Londona.

Izvor: B92

Default images

Prvi nastup Kraljevske opera u Srbiji zakazan je za 28. april u 20:15 časova. Tada, pred auditorijumom u Sava Centru ali i u više od 900 pozorišta u 32 zemlje, pred više od 200 000 gledalaca, biće izveden balet “Zimska bajka”. Ovaj balet , koreografa Kristofera Vildona i autorskog tima koji stoji iza baletskog ostvarenja “Alisa u zemlji čuda”, zasnovan je na Šekspirovoj misterioznoj priči o ljubomori, griži savesti, pokajanju i pomirenju.

Putem posebno koncipiranih prenosa u visokoj rezoluciji, na velikom platnu najveće bioskopske dvorane na Balkanu, gledaoci će moći da prate vrhunske balete i opere iz ove kuće na Kovent gardenu. Koristeći najnovija tehnička dostignuća, gledaoci ovih predstava imaće ekslukluzivan ugođaj prateći sva dešavanja na sceni i oko nje kao da su na licu mesta iako su za te događaje karte već odavno rasprodate. Na ovaj način, publika će biti u prilici da vidi ne samo ostavarenja najvećih međunarodnih baletskih I operskih umetnika, već će imati prilike da ih vidi I iza scene, čuje njihove intervijue posle samog nastupa.

Kristofer Vildon spada u red najeminentnijih koreografa današnjice. Prethodno dokazan kao igrač i solista renomiranih baletskih kompanija, poput londonskog Kraljevskog baleta i čuvenog New York City Ballet-a, Vildon ce se ubrzo okrenuti istraživanju na polju koreografskog rada, i to na podsticaj jednog od najvećih koreografskih imena XX veka, Keneta Makmilana. Svoj dosadašnji koreografski put, koji je najpre uključio više jednočinih baleta, uradjenih za Kraljevski balet u Londonu, nedavno je krunisan i celovečernjim baletom "Alisa u zemlji čuda", a evo sada, i baletom "Zimska bajka" inspirisanim istoimenim Šekspirovim delom. O širokoj popularnosti i priznatosti rada ovog koreografa, ali i o širini njegove stvaralačke ličnosti, željne umetnickih izazova, govori i svojevrsni umetnički "izlet" koji je ovaj umetnik nedavno poduzeo, učestvujući u koreografakom osmišljavanju svečanog zatvaranja Olimpijskih igara, održanih 2012.godine u Londonu.

Loren Katbertson (Lauren Cuthbertson) je u vreme inaugurisanja u status Prvakinje londonskog Kraljevskog baleta bila najmladji ženski igrač sa tako visokim i značajnim umetničkim zvanjem. Ubrzo je i sam Kristofer Vildon u ovoj umetnici pronašao inspiraciju za svoj balet "Alisa u zemlji čuda", kreirajuci naslovnu ulogu upravo prema specifičnom igračkom i umetničkom senzibilitetu ove balerine. Prema njegovim recima,Loren je, zahvaljujući svojim jedinstvenim pristupom interpretaciji, bila kadra da svu dramatičnost Alisinog lika učini spontanom i posve uverljivom. Baš onako kako je on želeo. Zato nimalo ne čudi što je izbor za glavnu žensku ulogu u baletu "Zimska bajka", ulogu Hermione, pao baš na Loren. U glavnoj muškoj ulozi publika će imati priliku da uživa u nastupu Edvarda Votsona (Edward Watson), danas jednog od vodećih britanskih baletskih igrača. Izvanredne igračke tehnike i jedinstvene interpretativne snage, Votson se već nametnuo kao igrač značajnog umetničkog potencijala, na šta nedvosmisleno ukazuje i činjenica da je Votson već prepoznat kao muza velikog koreografa Vajna Mekgregora.

Ulaznice se mogu kupiti na blagajni Sava Centra, i Turističkom informativnom centru (Knez Mihailova5/ Robna kuća Beograd), po ceni od 1000 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Hitno saopštenje vojske: Preuzeli smo kontrolu

Državna granična služba Azerbejdžana preuzela je danas kontrolu nad četiri sela na granici sa Jermenijom, saopštila je pres služba zamenika premijera Azerbejdžana Šahina Mustafajeva koji je na čelu komisije za razgraničenje.

11:22

24.5.2024.

1 d

Svet

"Čeka nas najgori scenario"

Predsednik i izvršni direktor kompanije JPMorgan Chase Džejmi Dajmon kaže da bi američka privreda mogla da doživi "teško sletanje".

19:36

24.5.2024.

1 d

Podeli: