Nedelja, 24.05.2015.

00:13

Poljska: Napet drugi krug izbora

U drugom krugu predsedničkih izbora u Poljskoj snage će odmeriti aktuelni predsednik Bronislav Komorovski i opozicioni kandidat Andžej Duda.

Izvor: Tanjug

Default images
Aktuelni poljski predsednik Bronislav Komorovski. Foto: Beta, AP

Kako se navodi, ishod ovih izbora ne mogu da predvide ni ankete, ni analitičari. U prvom krugu Duda je dobio 34,76 a Komorovski 33,77 odsto glasova birača.

"Pobeda jednog ili drugog kandidata biće vrlo tesna i nemoguće je predvideti rezultate na osnovu anketa", kaže Stanislav Moček, politikolog iz Poljske akademije nauka za AFP.

Prema anketi rađenoj između 18. i 20. maja, Duda (42), uživa 51 odsto podrške, dok Komorovskog podržava 49 odsto birača.

Međutim, prema jednoj drugoj anketi Komorovski je u vođstvu.

Rezultat prvog kruga predstavlja iznenađenje, jer je prema tadašnjim predizbornim anketama, kandidat Građanske platforme i aktuelni šef države Komorovski važio za ubedljivog favorita, a dok je njegov Duda, član Evropskog parlamenta i kandidat stranke Pravo i Pravde znatno zaostajao u odnosu na njega.

Analitičari ocenjuju da je rezultat Komorovskog zapravo u velikoj meri signal birača upućen njegovim stranačkim kolegama, što bi moglo da najavi i vrlo neizvesne parlamentarne izbore na jesen.

Posle osam godina na vlasti, građani smatraju da Građanska platforma nije ispunila obećanje u vezi sa poreskom i administrativnom reformom.

Sa druge strane, stranka Pravo i Pravda predvođena Jaroslavom Kačinjskim svesna je da je pridobijanje razočaranih birača ključ za ostvarenje ambicije povratka na vlast, kako u predsedništvu i tako i u parlament.

Naime, Kačinjski, bivši premijer i brat blizanac pokojnog predsednika Leha Kačinjskog, ne krije želju da se vrati na vlast, a eventualna pobeda Dude bi ga približila tom cilju.

U poslednjim danima kampanje Komorovski i Duda su nastojali da se što više približe građanima svesni da će pobediti onaj koji pridobije birače trećeplasiranog kandidata, rok muzičara Pavela Kukiza koji je u prvom krugu osvojio iznenađujućih 20 odsto glasova.

Sa 38 miliona stanovnika Poljska je jedina članica EU koja je u poslednje dve decenije uspela da izbegne recesiju. I ove godine očekuje se da će poljska privreda zabeležiti rast od 3,5 odsto, ali ekonomiju zabrinjava nezaposlenost koja je prešla 11 odsto.

"Poljaci će u nedelju birati između dve opcije - razboritosti i predvidivosti u liku Komorovskog i religije i nepredvidivosti u liku Dude iza kojeg stoji Jaroslav Kačinjski", ocenjuje politikolog Moček.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

8 h

Podeli: