Četvrtak, 30.04.2015.

15:32

Parada protivnika ID i Asada VIDEO

Paravojna formacija Džajš Al Islam održala je paradu na kojoj je predstavila arsenal kojim planira da se suprostavi Islamskoj državi i režimu Bašara el Asada.

Izvor: B92

Default images
screenshot

Grupa sačinjena od šezdesetak pobunjeničkih frakcija je, prema svojoj oceni, održala najveću vojnu paradu od početka sukoba u Siriji, 2011. godine.

Novac za funkcionisanje organizacije dolazi iz Saudijske Arabije, procenjuje se da se radi o milionima dolara, koji se troše na nabavku oružja i organizovanje trening kampova za borce.

Grupa je objavila i snimak parade oko 1.700 pripadnika pešadije, kolonu oklopnih vozila i nekoliko specijalnih jedinica.
screenshot
Džajš Al Islam deluje u okolini prestonice Sirije, Damaska, a u ovom periodu najveće borbe vodi protiv pristalica režima predsednika Sirije Bašara el Asada, više nego sa Islamskom državom, koju smatra svojim neprijateljem.

Grupa je poznata i kao “Vojska islama“, formirana je 2011. godine kada su vlasti Saudijske Arabije procenile da im preti velika opasnost od uspona Islamske države i Al Kaide.

Lider organizacije je šeik Zahran Aluš, koji se smatra najmoćnijim predvodnikom paravojnih formacija u Siriji.

“Danas, legije mudžahedina stoje u redu da podignu zastavu Alaha, slave njegove reči, i kreću napred u odbrani njegove religije. Dženet vas čeka, bilo poginuli, bilo pobedili“, rekao je Aluš na paradi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Podeli: