Nedelja, 08.03.2015.

16:05

"Žene su ekonomski potencijal SRB"

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović ocenila je da žene i muškarci u Srbiji moraju biti ravnopravni.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images
Foto: Beta

Ona je izjavila “da jedino merilo uspeha mora biti ideja i predan rad, a ne rodna pripadnost“.

"Imamo hrabre, obrazovane i posvećene žene koje moraju imati pravo na slobodu izbora, jednake uslove i plate za posao koji obavljaju, život bez nasilja i diskriminacije", navodi se u saopštenju potpredsednice Vlade Srbije.

Dodaje se da žene i muškarci u Srbiji moraju imati jednake šanse, kao i da su žene ekonomski i razvojni potencijal države.

"U 2015. godini izmenićemo antidiskriminaciono zakonodavstvo i Zakon o rodnoj ravnopravnosti i nastaviti da radimo na unapređivanju položaja žena u Srbiji i promovisanju principa ravnopravnosti, jer isti uslovi i jednaka prava moraju da važe za sve", navodi se usaopštenju Mihajlovićeve.

Dodaje se da će se Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost Vlade, kao i ona lično zalagati za poštovanje Ustava, doslednu primenu zakona i politiku jednakih mogućnosti.

Gradski menadžer Goran Vesić, koji je na platou kod Kalenić pijace delio ruže damama, rekao ovaj dan treba da bude podsećanje da ženama treba obezbediti bolje mesto u našem društvu i one moraju biti prisutnije u organima upravljanja

On je, kako je rekao, zadovoljan što ovaj dan obeležava na jedan pravi način i poručio je da se o pravima žena ne treba baviti samo 8. marta, već ovaj dan treba da bude podsećanje šta sve treba da uraditi ostalih 364 dana u godini.

BG: Marš zbog degradacije žena

Ženska romska mreža, Mreža Žena protiv nasilja, Mreža Žena u crnom Srbije i Sindikalne sekcije žena organizovale su danas protestni marš povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena.

Aktivistkinja Žena u crnom Staša Zajović rekla je agenciji Beta da je marš organizovan "zbog lošeg položaja žena i degradacije prava žena i onih koji žive od rada".

Marš je počeo u 13.00 na Trgu Republike pod parolom "Marširamo, jer mi nećemo odustati od naših prava i pretvoriti se u podanice".

U Centru za kulturnu dekontaminaciju biće otvorena izložba Istorija ženskog otpora - bod po bod.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

18 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

23 h

Podeli: