Četvrtak, 07.08.2014.

13:50

Ranjenici iz Gaze u Jerusalimu

Lekari i agencije za pomoć nastoje da iskoriste privremeno primirje u Gazi i evakuišu što više Palestinaca u bolnice u istočnom Jerusalimu, Izraelu i Jordanu.

Izvor: Tanjug

Default images

Više od 9.500 Palestinaca je ranjeno u jednomesečnom sukobu Hamasa i Izraela, po podacima koje su dali zdravstveni zvaničniciu Gazi, prenosi AFP.

Devedeset najtežih slučajeva evakuisano je preko graničnog prelaza Erez s Izraelom, rekao je portparol iz izraelskog Ministarstva odbrane Gaj Inbar.

On je dodao da su ranjeni poslati u Izrael i Jordan iz izraelske poljske bolnice na Erezu.

Lekari i Crveni polumesec su rekli AFP-u da su dva pacijenta poslata u grad Nazaret na severu Izraela, gde žive Arapi i još desetine drugih u tri bolnice u istočnom Jerusalimu.

Među pacijentima u bolnici Sveti Jozef u Jerusalimu je četvorogodišnja Šajma al-Masri.

Ona je tamo dve nedelje. Zadobila je povredu grudi od šrapnela.

Njeno jedino društvo iz Gaze je tetka. Devojčica je ranjena u izraelskom napadu na Beit Hanun, severno od grada Gaze.

Porodica joj je stradala dok je bežala od napada na kvart, u kome živi, tokom kog im je bombardovana kuća. Majka Sahar, sestra Asil (17) i brat Muhamed (15) su poginuli, a otac je ranjen i smešten u bolnicu u Gazi.

"Bombardovani smo iz vazduha, s mora i kopna", kaže devojčicina tetka Saman i dodaje "sve se pretvorilo u razaranje. Pobegli smo u školu, oni su bombardovali školu".

Soba u kojoj je devojčica je puna Palestinaca iz istočnog Jerusalima koji su došli da pokažu solidarnost sa ranjenima. Tokom Id el -Fitra (Ramazanskog bajrama) doneli su hranu, odeću i igračke za decu.

Direktor bolnice dr Maher Dib rekao je da se koristi trodnevni prekd vatre kako bi se dovelo više pacijenata iz Gaze i smanjio pritisak tamo.

Za sada je u toj bolnici 25 ljudi iz Gaze koje su evakuisale agencije za pomoć u saradnji s Izraelom.

"Pedeset procenata slučajeva je kritično. Čak su i stabilniji komplikovani i zahtevaju dug tretman", rekao je direktor.

Većina poslatih u njegovu bolnicu ima mngobrojne povrede od raketnih napada.

Ta bolnica je primala ranjene Palestince i za vreme ranijih vojnih operacija u Gazi 2008. i 2012 . ali ovog puta ih ima više i rane su im teže.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

18 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

23 h

Podeli: