Utorak, 11.06.2013.

14:15

Policija preuzela Taksim (FOTO)

Turska policija je oko podneva intervenisala i potisnula demonstrante sa istanbulskog Trga Taksim u obližnji park Gezi. Korišćeni su vodeni topovi i suzavci.

Izvor: B92, Beta

Default images

Jake policijske snage su jutros oko šest sati započele akciju čišćenja Trga Taksim, rasteravši ih uz upotrebu pendreka, vodenih topova i suzavca. Demonstranti su se odatle povukli u obližnji park Gezi, da bi oko podneva sukobi bili nastavljeni.

Učesnici protesta protiv preuređenja parka Gezi, gde je formiran kamp sa mnoštvom šatora.
Beta/AP
Turski premijer Redžep Tajip Erdogan pozvao je danas demonstrante da se povuku iz centralnog istanbulskog parka Gezi.

"Pozivam ih da se povuku iz parka i molim ih kao premijer", rekao je Erdogan na sastanku parlamentarne poslaničke grupe njegove Partije pravde i razvoja.
Beta/AP
Prema njegovim rečima, turska ekonomija je ugrožena zbog celokupne situacije u zemlji i postojanja "namera da naruši imidž Turske kao deo sistematskog plana", prenela je agencija Rojters.

Na stotine specijalaca jutros se slilo na Trg Taksim u Istanbulu i uz upotrebu vodenih topova i suzavca, rasterali su demonstrante, pošto su sličnu akciju noćas sproveli u ulici Tunali Hilmi u Ankari, javljaju svetske agencije.
Beta/AP
Policija je ispalila suzavac i upotrebila gumene metke, što je nateralo mnoge da pobegnu sa Trga u obližnji park Gezi, gde su demonstraniti tokom noći kampovali.

Nekoliko aktivista su uzvratili raketama za vatromet, protivpožarnim bombama i kamenjem po policijskim vodenim topovima.
Beta/AP
Tokom noći turska policija je upotrebila suzavac i u Ankari da bi rasterali nekoliko stotina demonstranata koji su i dalje u protestu.

Policija za razbijanje demonstracija preplavila je ulicu Tunali Hilmi, pa su vlasnici restorana bili primorani da zatvore objekte.
Beta/AP
Turski premijer je opravdao današnju akciju policije kao potez koji je trebalo da speči vandalizam.

"Šta demonstranti očekuju, da mi kleknemo pred njima?", zapitao se Erdogan u obraćanju parlamentarcima, u kome je često bio prekidan aplauzom, navodi BBC.
Beta/AP
Tokom 12 dana protesta u Istanbulu, Ankari, Izmiru, Adanu i Gaziantepu život su izgubila tri mlada demonstranta i jedan policajac.

"Troje mladih i jedan policajac su izgubili svoje živote u ovim događajima", rekao je premijer u obraćanju poslanicama, dodaje AFP. Povređeno je blizu 5.000 demonstranata i oko 600 policajaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Hitno saopštenje vojske: Preuzeli smo kontrolu

Državna granična služba Azerbejdžana preuzela je danas kontrolu nad četiri sela na granici sa Jermenijom, saopštila je pres služba zamenika premijera Azerbejdžana Šahina Mustafajeva koji je na čelu komisije za razgraničenje.

11:22

24.5.2024.

1 d

Svet

"Čeka nas najgori scenario"

Predsednik i izvršni direktor kompanije JPMorgan Chase Džejmi Dajmon kaže da bi američka privreda mogla da doživi "teško sletanje".

19:36

24.5.2024.

1 d

Podeli: