Četvrtak, 26.01.2012.

21:30

"Unaprediti nezavisnost sudija"

Društvo sudija Srbije pozvalo je nadležne institucije da u potpunosti ispoštuju preporuke Parlamentarne Skupštine Saveta Evrope.

Izvor: Tanjug

Default images

Od nadležnih se traži da preduzmu korake za unapređenje sudijske nezavisnosti i poštovanje evropskih standarda.

Pored toga što je ocenila da je Srbija ostvarila značajan napredak u poštovanju preuzetih obaveza, Parlamentarna skupština SE je u rezoluciji izrazila zabrinutost zbog političkog uticaja Narodne skupštine i predsednika na pravosuđe Srbije, navodi Društvo sudija.

PS SE je istovremeno ukazala, kako je navedeno, "na nedostatak nezavisnosti pravosuđa i na potrebu da se ojačaju ustanove i povrati poverenje građana u pravosuđe".

Parlamentarna skupština SE je, takođe, "apelovala na Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca da završe postupak reizbora sudija i tužilaca po objektivnim, nespornim, transparentnim i nepristrasnim kriterijumima, u okviru razumnog roka i u skladu sa evropskim standardima", ističe se u saopštenju.

Društvo sudija Srbije je ukazalo i da je Parlamentarna skupština SE pozvala Srbiju da donese i primeni zakone o pravosuđu, koji će biti u skladu sa evropskim standardima i koji će naročito garantovati da sudije i tužioci budu imuni na politički uticaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: