Subota, 12.03.2011.

15:56

Prosvetari: Pregovori ili štrajk

Prosvetni sindikati traže nastavak pregovora s Vladom, inače će obustaviti nastavu. Ministar prosvete čeka zvaničan dopis sindikata.

Izvor: B92, Beta

Default images

Predstavnici tri prosvetna sindikata, koji štrajkuju od 28. januara, zatražili su nastavak pregovora sa Vladom, a ako se to ne bude desilo, prete protestom i obustavom nastave 25. marta.

Gostujući u Vestima B92, predsednik granskog sindikata prosvetnih radnika "Nezavisnost" Tomislav Živanović najavio je da će sindikati uputiti poziv ministru prosvete da nastave pregovore.

Prema rečima Tomislava Živanovića, sindikati će pozvati i predsednika Srbije Borisa Tadića da se uključi u razgovore.

“Ovo više nije problem zasposlenih, već cele države, zato i tražimo intervenciju predsednika države, jer se radi o interesu cele države”, kaže Živanović.

“Ukoliko ne bude nikakvih pomaka, ostaje nam da radikalizacijom 25. marta obustavimo nastavu u školama i okupimo se na ulici, znači ispred Vlade Republike Srbije“, najavljuje on.

Ministar prosvete Žarko Obradović, s druge strane, kaže da će sačekati zvaničan dopis sindikata, a da će se potom o svemu konsultovati sa premijerom Mirkom Cvetkovićem.

"Reč je o zvaničnoj politici Vlade, a ne o samovoljnim odlukama ministra. Kada dopis stigne, obavestiću premijera i konsultovaću se sa njim", kazao je Obradović agenciji Beta.

Gostovanje Tomislava Živanovića u Vestima TV B92 možete pogledati u našem video prilogu:

Zahtevi sindikata

Sindikati traže povećanje zarada od majske i oktobarske plate za po pet odsto, kao i usklađivanje zarada s indeksom potrošačkih cena, odnosno povećanje zarada na godišnjem nivou za 18 do 20 odsto.

Prosvetni radnici ne odustaju ni od zahteva za izmene i dopune Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i izmene Posebnog kolektivnog ugovora za osnovne i srednje škole i domove učenika, o kome su pregovori u toku.

Vlada je o zahtevima tri sindikata nastavila pregovore i nakon potpisivanja Protokola o poboljšanju materijalnog položaja, kojim je predviđeno povećanje zarade od oko 13 odsto, uz uslov da se u budžet sredstva slivaju po planiranoj dinamici.

Poslednji put pregovori sa sindikatima održani su polovinom februara, kada je ministar Žarko Obradović rekao da se o zaradama više neće razgovarati, jer će plate, kako je rekao, zavisiti od ekonomske situacije.

Sindikat obrazovanja Srbije prihvatio je Protokol i izašao iz štrajka, a zaposlenima u prosveti koji su nastavili protest, Ministarstvo prosvete je poručilo da će dobiti umanjene zarade, odnosno da će im plate biti isplaćene u skladu da realnim vremenom rada.

Prvi deo februarske plate prosvetarima, isplaćene 7. marta, nije umanjen, ali, kako je objašnjeno samo iz tehničkih razloga, jer je isplaćena akontacija i najavljeno je da će drugi deo februarske zarade 20. ili 21. februara biti umanjen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

18 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

23 h

Podeli: