Četvrtak, 10.01.2008.

07:31

Staroj planini preti uništenje

Na Staroj planini gradi se najveći planinski centar u Srbiji u koji bi trebalo da se uloži više od 500 miliona evra.

Izvor: B92

Default images

Dok žitelji tog ekonomski nerazvijenog kraja u tome vide jedinu šansu za bolji život, Zavod za zaštitu prirode upozorava da se gradnja obavlja mimo zakona i da najvećem zaštićenom prirodnom dobru u Srbiji preti uništenje. Prema master planu za izgradnju ski-centra „Babin zub“ na Staroj planini, na ovom mestu nići će hoteli, žičare, ski-staze.

To znači da ce najveće prirodno dobro u Srbiji, najbogatije biljnim i životinjskim vrstama biti uništeno, tvrde u Zavodu za zaštitu prirode.

Kanadska kompanija „Ekosajn“ prilikom izrade master plana nije konsultovala Zavod, što je bila dužna da uradi.

Prve ski-staze su već otvorene, čime je prekršeno nekoliko zakona.

"Ono što je očigledno na terenu, to je da je takvim nepromišljenim činom uništen jedan od najlepših delova Stare planine, a to je Babin zub. Tamo su nepovratno uništeni prirodni ekosistemi i čitav proces degradacije ekosistema se više ne može zaustaviti", kaže Lidija Amidžić, direktorka Zavoda za zaštitu prirode.

Upravo na mestu gde živi veliki broj endemičnih vrsta biljaka i životinja, tresetištu Jabučko ravnište, u planu je gradnja najvećeg turističkog centra.

Tresave su među najugroženijim staništima na planeti i mi smo dužni, po domaćim zakonima i stranim konvencijama, da ih čuvamo.

Proizvodnja veštačkog snega i kaptaza planinskih izvora velika su pretnja po životnu okolinu, upozoravaju ekolozi.

"Stara planina je izuzetno značajna sa aspekta diverziteta, postoji jako veliki broj vrst, od kojih su mnoge zaštićene i u svetu i kod nas, štite ih mnoge međunarodne konvencije koje je Srbija ratifikovala i od izuzetnog je značaja da ih sačuvamo, zato što neke od njih žive samo tu i nigde više u Srbiji i u svetu", kaže Marko Janković, iz Asocijacije za očuvanje i održivi razvoj Stare planine.

U Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja objašnjavaju da master plan podrazumeva tek procenu isplativosti neke investicije i da će se o zaštiti prirode svakako voditi računa.

Goran Petković, državni sekretar za turizam, kaže da je upozorenje dobrodošlo, s tim da su "možda oštrije reči nego što bi trebalo".

"Sa ekolozima imamo želju i nameru da ozbiljno radimo kasnije, na pripremi uslova za ulazak na te prostore, zato što su prirodni resursi neobnovljivi resursi i ključna turistička atrakcija na mnogim područjima jeste ona prirodna atrakcija koju tamo imamo", rekao je Petković.

Opština Knjaževac u izgradnji ski-centra vidi veliku šansu za ekonomski razvoj, a žitelji tog kraja spremni su da ponešto i žrtvuju zarad toga.

U Zavodu za zaštitu prirode kažu da je moguće izgraditi ski-centar a ne ugroziti životnu okolinu, pod uslovom da se promeni postojeći master plan.

Ekolozi se zalažu da se na Staroj planini razvija stočarstvo, seoski i eko turizam, koji finansijski podržava i Svetska banka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: