Četvrtak, 21.12.2023.

09:47

Vojska Srbije na granici Izraela i Libana; "Izvršavamo zadatke. Sve je pusto..."

Od kada je Hamas napao Izrael 7. oktobra, a ovaj odgovorio brutalnim bombardovanjem Gaze koje traje do danas, sukob se proširio i na Liban.

Izvor: Beta

Default images
Foto: Profimedia/Ilustracija

U Libanu deluje militantna teroristička grupa hezbolah koja, s libanske teritorije gađa izraelske položaje, dok IDF, Izraelske oružane snage svakodnevno napadaju položaje Hezbolaha.

Međutim, da situacija ne eskalira do te mere da krene još jedan rat, onaj između Izraela i Libana, brine se specijalna misija Ujedinjenih nacija u Republici Liban, Unifil. Oni deluju na osnovu rezolucije Saveta bezbednosti 1701 iz 2006. Godine, a koja se odnosi na prekid vatre i rešavanje sukoba. Misija Unifila produžena je u avgustu novim mandatom na još godinu dana.

Ali, ono što se značajno promenilo su uslovi u kojima se zadaci izvršavaju. Sukobi u Pojasu Gaze uticali su na čitav Bliski istok, posebno na područje južnog Libana, gde su razmešteni pripadnici mirovne operacije Unifil, uključujući i kontigent Vojske Srbije.

Trenutno angažovanje mirovnih snaga predstavlja jedan od najtežih izazova ove misije još od 2006. godine i direktnog sukoba između Izraelskih oružanih snaga i Hezbolaha na teritoriji Libana. Uz to, ukupna političko-bezbednosna situacija u ovoj državi je već duže vreme izuzetno nestabilna.

Misija Ujedinjenih nacija ostaje na svojim pozicijama trenutno kao jedini faktor stabilnosti u južnom Libanu, kaže u intervjuu za "Politiku" potpukovnik Vojske Srbije Ivan Gvozdenović, stariji nacionalni predstavnik u misiji Unifil.

"U skladu sa odlukom Komande misije, naređenjima nacionalne komande i obavezama prema inostranim partnerima, Španiji i Italiji sa kojima Vojska Srbije ima sporazume, pripadnici naše vojske nastavili su da izvršavaju svoje zadatke", rekao je Gvozdenović.

Kako objašnjava, pripadnici VS razmešteni su u dva sektora, Istočni i Zapadni, u četiri baze od kojih se dve, Komanda misije u Nakuri i UNP 9-66, nalaze na manje od tri kilometra od Plave linije i upravo su one pretrpele indirektna dejstva.
"Srpska pešadijska četa angažuje se u sastavu španskog bataljona. Većina čete je razmeštena u srpskoj bazi 'Drina' i nalazi se u rejonu u kojem se vode intenzivna dejstva", ističe Gvozdenović.

On dodaje da je bilo nekoliko eksplozija u neposrednoj blizini baza, ali da nije bilo povređenih, kao i da su svi pripadnici UN u obavezi da prilikom izlaska iz svojih prostorija nose pancirni prsluk i šlem, dok su patrole redukovane i dozvoljene samo u oklopnim vozilima.

Opisujući stanje na izraelsko-libanskoj granici otkako je počeo sukob u Pojasu Gaze, potpukovnik VS kaže da su naselja uz Plavu liniju skoro prazna.

“Na ulicama se mogu videti većinom muškarci i izbeglice iz drugih država koje su ostale u kampovima. Mnogo ljudi se odselilo na sever jer imaju loše iskustvo tokom rata 2006. godine. Dosta radnji je zatvoreno, a one koje su otvorene slabo su snabdevene", ističe Gvozdenović.

On dodaje da je lokalno stanovništvo generalno veoma zadovoljno što pripadnici UN nastavljaju da izvršavaju svoje zadatke i u ovom trenutku pružaju im sigurnost. Objasnio je i da se u Unifilu ukupno angažuje 182 pripadnika VS.

"Od toga dva u Komandi misije u Nakuri na štabnim dužnostima, 38 u sastavu Voda za zaštitu snaga Sektora Zapad u sastavu italijanskog bataljona i 142 pripadnika u Sektoru Istok koji su raspoređeni u dve baze i osim obezbeđenja, izvršavaju zadatke patroliranja, civilno-vojne saradnje, medicinske asistencije lokalnom stanovništvu, obezbeđenja konvoja i ostalo", ističe Gvozendović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

18 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

23 h

Podeli: