Subota, 30.09.2023.

20:28

Grenel: Blinken i Salivan plasirali lažne informacije o srpskim vojnicima

Bivši specijalni izaslanik SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel optužio je Entonija Blinkena i savetnika za nacionalnu bezbednost Džejka Salivena.

Izvor: Tanjug

Grenel: Blinken i Salivan plasirali lažne informacije o srpskim vojnicima
Foto: EPA-EFE/ALEXANDER BECHER

Kako je rekao, Saliven i američki državni sekretar plasirali su lažne informacije o raspoređivanju srpskih vojnika na administrativnim prelazima sa KiM, i istakao da postoji smanjenje, a ne nagomilavanje broja vojnika.

"Saliven i Blinken su juče plasirali lažne informacije o srpskim trupama na granici sa Kosovom. Oni su tako van dodira sa Balkanom", naveo je Grenel na društvenoj mreži X (Tviter).

Ukazao je da je prošle godine bilo 14.000 srpskih vojnika, da ih je danas 7.500, a do ponedeljka će, kako je naveo, biti 4.000 na administrativnim prelazima.

Grenel je upitao zašto je administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena lagala o nagomilavanju vojnika.

"To je smanjenje", naveo je Grenel.

Upitao je i zbog čega je Bela kuća postavila 3. juna crvenu liniju za premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija i potom mu "dozvolila da pređe liniju bez posledica".

"Slabost izaziva haos", zaključio je Grenel.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u petak da je imao dug telefonski razgovor o situaciji na KiM sa Blinkenom, koji nije bio lak, i istakao da je negirao neistine o najvišem stepenu borbene gotovosti srpskih snaga.

Kako je saopštila Bela kuća, Salivan je, tokom razgovora sa Kurtijem, izrazio zabrinutost "zbog mobilizacije srpske vojske" u blizini administrativne linije sa KiM i istakao da jedino dijalog garantuje dugoročno rešenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

18 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

23 h

Podeli: