Petak, 17.09.2021.

13:23

Posle žestokih kritika, talibani ipak prihvataju izbore?

Uprkos tome što su godinama kritikovali izbore, talibani su odlučili da ih i oni održe, a tu mogućnost nije isključio ni portparol talibana Suhail Šahin.

Izvor: Tanjug

Posle žestokih kritika, talibani ipak prihvataju izbore?
Foto: EPA-EFE/AKHTER GULFAM

Iako su tokom svoje prethodne vladavine od 1996. do 2001. godine talibani kritikovali demokratske izbore i karakterisali ih kao zapadnu tradiciju suprotstavljenu islamu, sada im je mišljenje drugačije.

Šahin je u intervjuu za Urdu servis Glasa Amerike naveo da će to pitanje biti rešeno novim ustavom.

"Sačekajmo malo kada je reč o pitanju izbora. Planiramo donošenje novog ustava, pa ćemo i tome razgovarati kada budemo radili njegov nacrt", rekao je Šahin.

Predsednik Irana Ebrahim Raisi je pozvao talibane da održe izbore, a talibanski ministar spoljnih poslova Amir Kan Mutaki odgovorio je da strane zemlje ne treba da se mešaju u unutrašnja pitanja Avganistana.

Talibani su preuzeli kontrolu nad Avganistanom 15. avgusta, a predsednik Ašraf Gani je napustio zemlju. Nova vlada je formirana prošle nedelje, a u njoj su uglavnom pripadnici tvrde struje talibana, na čelu sa premijerom Mohamadom Hasanom Akhundom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

20 h

Podeli: