Subota, 13.03.2021.

17:22

"Neka nam objasne kako treba da se ponašamo kada nam neko provali u kuću"

Predložiću ministarki pravde da povede raspravu o mogućoj promeni definicije nužne odbrane, rekao je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

Izvor: B92

Ilustracija: shutterstock/ ToskanaINC

On je u pisanoj izjavi naveo da čovek koji je branio sebe i svoju nepokretnu suprugu ne bi smeo da zbog toga bude u zatvoru.

"Ako je pucanje u provalnika i još uz to mlađeg, fizički snažnijeg od penzionera koji brani svoj život, onda moram da pitam zakonodavca šta bi svako od nas kada mu bude ugrožen život i čast u sopstvenom domu trebalo da uradi. Neka nam objasne kako treba da se ponašamo kada nam neko provali u kuću i pokušava da nas opljačka? Tužilac koji je kvalifikovao pucanje u provalnika kao ubistvo u pokušaju je samo sledio slovo zakona i uradio jedino što može da uradi čovek pravosuđa sve dok je ovakav krivični zakon na snazi“, izjavio je Vulin.

On je reagovao povodom slučaja u Lebanu, gde je penzioner u svojoj kući iz pištolja ranio muškarca koji je pokušao da ga opljačka.

"Predložiću ministarki pravde gospođi Popović da povede raspravu o mogućoj promeni definicije nužne odbrane. Zakoni moraju da se prilagođavaju životu, i kada se pišu i donose moraju da poštuju princip pravičnosti. Ići u zatvor zbog odbrane svog doma to jednostavno nije pravedno", poručio je Vulin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

19 h

Podeli: