Četvrtak, 17.02.2005.

15:05

Ostaje li SCG bez parlamenta?

Neslaganja oko izbora za parlament SCG mogla bi biti rešena sporazumnim odlaganjem izbora, saznaje agencija Beta.

Izvor: Beta

Default images

To odlaganje bi bilo do narednih republičkih izbora u državama-članicama zajednice. Obavešteni izvori, bliski zajedničkim vlastima SCG, kažu da je to deo predloga za prevazilažnje krize, na čijem formulisanju zajedno rade Beograd i Brisel i koji bi trebalo da bude gotov za desetak dana.

Drugi izvori u Beogradu navode da je su ideje o odlaganju neposrednih izbora do narednih redovnih ili vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji, odnosno Crnoj Gori, deo "šireg paketa" koji se još usaglašava. Svi rokovi za raspisivanje neposrednih izbora za parlament SCG su već prošli i parlament sigurno neće biti konstituisan do marta, kako je to predviđeno Ustavnom poveljom.

Dok jedni veruju da je rok 25. februar, dan kada su parlamenti dve države-članice delegirali svoje poslanike u Skupštini SCG, drugima je bliža varijanta da im mandat prestaje na dan kada im je i verifikovan u parlamentu državne zajednice - 3. marta, prenose "Večernje novosti".

Skupština SCG konstituisana je 3. marta 2003. godine. Prema Zakonu o sprovođenju Ustavne povelje, predsednik SCG trebalo je da raspiše neposredne izbore "tako da se održe istekom roka od dve godine od dana konstituisanja prvog saziva" parlamenta.

Ljajić: Sekretarijat daje tumačenje mandata

Savet ministara Srbije i Crne Gore ovlastio je Sekretarijat za zakonodavstvo da obezbedi pravno tumačenje situacije u vezi sa mandatima poslanika parlamenta državne zajednice, potvrdio je ministar za ljudska i manjinska prava Rasim Ljajić.

"Moguće je doći do rešenja na tragu poštovanja Ustavne povelje. Očekujem rešenje na pravnom osnovu, u protivnom sve drugo bi bilo derogiranje Povelje", rekao je Ljajić novinarima u parlamentu državne zajednice.

Prema njegovim rečima, pošto Sekretarijat i drugi pravni tumači ponude svoja viđenja, "neophodan je politički dogovor Beograda i Podgorice kako bi se umirile strasti i u relaksiranoj atmosferi došlo do rešenja u interesu državne zajednice, ali ne na štetu država-članica".

Ljajić je rekao i da je svako rešenje bolje od pravnog vakuuma i statusa kvo, jer će tako Skupština SCG "atrofirati i izgubiti legitimitet".

Šta ko zastupa

Neproduktivni sastanci Saveta za evropske intergacije (Beta)
Predsednik SCG Svetozar Marović ranije je izjavio da izbore ne može da raspiše jer u Crnoj Gori nije usvojen Zakon o izboru poslanika za Skupštinu SCG. Na nekoliko sastanaka Saveta za evropske integracije SCG kojima su prisustvovali najviši državnici SCG, Crne Gore i Srbije, nije postignut dogovor u vezi sa izborima.

Premijer Srbije Vojislav Koštunica je insistirao na doslednom sprovođenju Ustavne povelje i raspisivanju neposrednih izbora u obe države, dok je Podgorica nudila da crnogorska skupština usvoji Zakon o neposrednim izborima, ali da se njihovo održavnje odloži do posle referenduma 2006. godine.

I pored problema, sednica Skupštine SCG održana

Ipak, Skupština SCG održala je sednicu, na kojoj su usvojene izmene Zakona o Vojsci Jugoslavije, prema kojima će bez posla ostati 1.300 vojnika i 5.400 civila koji služe pod ugovorom.

Predlog izmena zakona podneo je Savet ministara, a za izmene je glasalo 48 poslanika iz Srbije i 18 iz Crne Gore. Poslanici Srpske radikalne stranke i Socijalističke partije Srbije glasali su protiv, a uzdržanih nije bilo. Ministar odbrane Srbije i Crne Gore Prvoslav Davinić, pozdravio je odluku Skupštine, naglasivši da je smanjenje broja zaposlenih u vojsci neophodno za proces reforme i stvaranja efikasnijih oružanih snaga.

Davinić je rekao i da je broj civila na službi u vojsci bio prevelik u odnosu na starešinski kadar, pa je zbog toga, ali i besparice, vojska prisiljena da ih otpusti. On je međutim, kazao i da neće svih 5.400 zaposlenih biti socijalno zbrinuti, jer se očekuje da će od tog broja njih 1.800 otići u penziju, dok će 1.300 profesionalnih vojnika, koji će takođe ostati bez posla, otići u penziju.

Poslanici SRS-a koji nisu podržali izmene Zakona, smatraju da se smanjivanjem broja zaposlenih ruši borbena sposobnost oružanih snaga i da se  time "zadaje poslednji udarac vojsci uoči novih problema u martu na jugu Srbije i Kosovu i Metohije".

Inače, Skupština SCG u prepodnevnom delu zasedanja nije usvojila Predlog zakona o osnovama sistema državne uprave, kojim bi se omogućilo otpuštanje dela zaposlenih u administraciji državne zajednice, jer to nije podržao potreban broj poslanika iz obe države članice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: