Svet 0

16.06.2024.

23:33

Mađarska predsedava Evropskom unijom od 1. jula

Mađarska preuzima predsedavanje Evropskom unijom od 1. jula, a kao ključan prioritet navodi obnovu mira i bezbednosti Evrope, ali i proširenje na zemlje Zapadnog Balkana, piše Blic.

Izvor: Blic.rs

Mađarska predsedava Evropskom unijom od 1. jula
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Podeli:

Suočena sa zahtevom za suspenziju predsedavanja usled brojnih neslaganja sa politikom Evropske unije, uprkos protivljenjima određenih zemalja, Mađarska ipak preuzima predsedavanje Savetu unije. Prema ranijim najavama u fokus šestomesečnog predsedavanja biće tri teme - od ranije poznata borba protiv ilegalnih migracija, energetska bezbednost i proširenje Unije na Zapadni Balkan.

"Mađarska pripada grupi prijatelja proširenja i veoma je zainteresovana za proširenje na Zapadni Balkan, pre svega na Srbiju, dok je sa druge strane prilično skeptična kada je u pitanju neko buduće članstvo Ukrajine u Evropskoj uniji. Međutim, sigurno da će se proširenje naći visoko na agendi Evropske unije", rekao je Marko Todorović.

Na ovo mesto Mađarska dolazi nakon što je stranka Viktora Orbana na izborima uzela više od 40 odsto glasova, a stranke desnog centra osvojile većinu u Evropskom parlamentu. Prepoznata kao prijatelj Srbije Mađarska jedina iz EU protiv Rezolucije o Srebrenici neće podržati prijem Kosova u Savet Evrope.

"Ja planiram da iskoristim svaku priliku pri obraćanju ili pri pregovaranju da zagovaram za Republiku Srbiju. Mađarska će svakako nastojati na tome da se ubrzaju evrointegracije Zapadnog Balkana, naročito Srbije. Kao predsedavajuća imaće zadatak da utvrđuje dnevni red i olakša dijalog zemljama predstavnicima", rekla je Anamarija Viček, poslanica u Evropskom parlamentu iz stranke FIDES.

Kao predsedavajuća Mađarska će imati zadatak da utvrđuje dnevni red i olakša dijalog zemalja predstavnika. Ipak vođenje Unijom dolazi u nezgodnom trenutku kada je Evropska administracija nakon novih izbora još na samom početku.

"Ovde možda postoje neka očekivanja da zbog tog prijateljskog odnosa Mađarske prema Srbiji, Srbija može da ima neke benefite od toga. To se verovatno neće desiti jer prostor za to nije u ovom vremenskom trenutku u kome praktično se ništa neće dešavati po pitanju proširenja iz tih formalnih i institucionalnih razloga", kaže Bojana Selaković, iz Konventa o Evropskoj uniji.

Mađarska je do sada imala važnu ulogu i u instituciji komesara za proširenje koju je obavljao Oliver Varhelji, ali sudeći prema najavama, ovog puta ta funkcija neće pripasti Mađarskoj, niti jednoj zemlji iz okruženja Zapadnog Balkana.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: