Ponedeljak, 13.05.2019.

09:54

Rusi šalju tupoljev da "razgleda"SAD osam dana; Hoće li im Vašington to dozvoliti?

Grupa ruskih inspektora sprovešće tokom maja dve posmatračke misije - iznad SAD i BiH.

Izvor: Tanjug

Rusi šalju tupoljev da
Alex Grimm/Staff/Getty images/Ilustracija

Teritoriju SAD nadgledaće Rusi od 12. do 20. maja, a BiH od danas do 17. maja, prenela je agencija Tas.

"Grupa ruskih inspektora planira da sprovede posmatračke letove avionima tupoljev Tu-154MLK-1 iznad SAD, a na osnovu primene međunarodnog sporazuma o otvorenom nebu", naveo je ruski list Krasnaja zvezda.

Iznad BiH leteće avioni Antonov AN-30B, sa maksimalnom udaljenošću od 720 kilometara.

Sporazum o otvorenom nebu potpisalo je 27 zemalja u Helsinkiju, 24. marta 1992. godine, a do danas ih je ukupno 34 zemlje-potpisnice.

Svrha tog sporazuma je izgradnja poverenja između zemalja kroz poboljšanje mehanizma kontrole vojne aktivnosti i usklađenost dogovora o kontroli naoružanja.
Ovo nije prvi put da Bosnu i Hercegovinu posmatra jedna strana sila.

Prethodnih godina teritoriju BiH posmatrale su Ukrajina, Italija, Kanada, Francuska, Nemačka, Mađarska, Belgija, Holandija i Hrvatska, preneo je Klix.ba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

13 h

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

8 h

Podeli: