Ponedeljak, 22.10.2018.

10:43

Bramerc u Beogradu uoči predaje izveštaja SB UN

Tužilac Mehanizma za medjunarodne krivične sudove (MMKS) Serž Bramerc boravi u poseti Beogradu od danas do 24. oktobra.

Izvor: Tanjug

Bramerc u Beogradu uoči predaje izveštaja SB UN
Getty Images

Bramerc je u Srbiju stigao u okviru priprema za svoj redovni polugodišnji izveštaj Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, saopštio je danas MMKS u Hagu.

Bramerc će se u Beogradu sastati s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ministarkom pravde Nelom Kuburović i glavnom tužiteljkom za ratne zločine Snežanom Stanojković, navodi se u saopštenju.

Planirano je da teme razgovora budu primena Nacionalne strategije za ratne zločine, regionalna pravosudna saradnja u slučajevima ratnih zločina i podrška Kancelarije tužioca (OTP) Mehanizma naporima srpskih vlasti da ostvare pravdu u slučajevima ratnih zločina.

Bramerc će sa sagovornicima razgovarati i o humanitarnom imperativu pozivanja na odgovornost za sve osobe koje se još vode kao nestale u sukobima u bivšoj Jugoslavij, navodi se u saopštenju.

Tužilac MMKS će se takođe sastati i sa predsednikom srpske Komisije za nestala lica i specijalnim izaslanikom predsednika za pitanja nestalih lica između Hrvatske i Srbije Veranom Matićem.

On će, dodaje se, pružiti informacije o naporima OTP u potrazi za nestalim osobama, uključujući zajedničke aktivnosti sa Međunarodnim komitetom Crvenog krsta, a razgovaraće i o pomoći koju OTP može da pruži srpskim vlastima radi podrške njihovim naporima.

Očekuje se da će Bramerc naredni izveštaj Savetu bezbednosti UN predati početkom decembra, zaključuje se u saopštenju.

MMKS je 2010. godine uspostavljen Rezolucijom 1966 SB UN radi dovršavanja preostalog posla Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju po isteku mandata tih sudova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Hitno saopštenje vojske: Preuzeli smo kontrolu

Državna granična služba Azerbejdžana preuzela je danas kontrolu nad četiri sela na granici sa Jermenijom, saopštila je pres služba zamenika premijera Azerbejdžana Šahina Mustafajeva koji je na čelu komisije za razgraničenje.

11:22

24.5.2024.

1 d

Svet

"Čeka nas najgori scenario"

Predsednik i izvršni direktor kompanije JPMorgan Chase Džejmi Dajmon kaže da bi američka privreda mogla da doživi "teško sletanje".

19:36

24.5.2024.

1 d

Podeli: