Petak, 23.03.2018.

17:38

Kitarović na meti kritika zbog poziva Putinu da poseti HR

Poziv Vladimira Putina hrvatskoj koleginici Kolini Grabar Kitarović i njen ponovljeni poziv da poseti HR naišao je na žestoke kritike dela javnosti i poslanika.

Izvor: Tanjug

Kitarović na meti kritika zbog poziva Putinu da poseti HR
Foto: Gettyimages

Oni smatraju da je vreme za tu posetu upitno, te da je tim pozivom ugrožen položaj Hrvatske.

Poslanik opozicionog SDP-a Peđa Grbin izjavio je da je, naime, da je Grabar Kitarovićeva svojim pozivom predsedniku Putinu ugrozila položaj Hrvatske i zatražio je da se što pre održi sastanak državnog vrha kako bi se uskladila hrvatska spoljna politika.

"Predsednica Republike osramotila je sebe i dužnost koju vrši svojim sramotnim izjavama u Argentini pre nekoliko dana... Po povratku u Hrvatsku dobila je priliku da još jednom osramoti sebe i dužnost koju vrši", rekao je Grbin u Saboru I dodao da je ovog puta ugrozila položaj Hrvatske.

Branko Bačić iz vladajućeg HDZ upitao je Grbina koji je SDP pravi i istinski, onaj koji danas proziva predsednicu države zbog toga što poziva Putina u Hrvatsku ili onaj koji je pre 13 dana na konvenciji SDP-a "frenetičnim aplauzom” pozdravio ruskog ambasadora u Hrvatskoj Anvara Azimova i pokazao šta misle o politici Ruske Federacije.

Oglasila se ovim povodom i poslanica GLAS-a i nekadašnja ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić, kojoj je, kako je rekla, teško da razume potez predsednice.

“Mislim da smo već došli u fazu u kojoj se nadamo da je to samo nespretnost, slučajnost, nekoordiniranost i nepostojanje zajedničke spoljne politike, a ne da je to neki zaista poseban projekat”, rekla je ona u Saboru, preneli su hrvatski mediji.

Kada Evropski savet, u kojem je i hrvatski premijer, raspravlja o solidarnosti s Velikom Britanijom u slučaju trovanja bivšeg špijuna i njegove ćerke hemijskim oružjem na, dakle, teritorije jedne članice EU, s kojom će EU sigurno i ubuduće tesno sarađivati, najgori je trenutak za upućivanje takvog poziva, ocenila je Pusićeva.

“Naravno da je Rusija važan partner svim zemljama Unije i da je važno održavati odnose. Ali, važno je imati i neko samopoštovanje kao Evropa, zajedništvo kao Evropa. Hrvatska nema druge saveznike prvog kruga, da tako kažem, osim zemalja Evropske unije. Tih se saveznika treba držati i onda će nas i velike sile poštovati”, rekla je Pusićeva.

Kritike predsednici Grabar Kitarovićeva došle su nakon što je predsednik vlade Andrej Plenković prošle noći na dramatičnoj konferenciji za novinare u Briselu rekao da Evropski savet razmatra diplomatske mere - ili proterivanje ruskih diplomata ili opozivanje ambasadora iz Moskve.

A to se dogodilo praktično u istom danu kada je predsednica u telefonskom razgovoru ponovila poziv Putinu da poseti Hrvatsku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

17 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

22 h

Podeli: