Ponedeljak, 17.07.2017.

07:05

Vučić u SAD, danas važni razgovori

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji boravi u poseti Vašingtonu, sastaće se danas sa potpredsednikom SAD Majkom Pensom.

Izvor: Tanjug

Vučić u SAD, danas važni razgovori
Tanjug, arhiva

Takođe, predsednik Srbije će razgovarati i sa predsedavajućim i kopredsedavajućim Senatskog potkomiteta za Evropu, senatorima Ronom Džonsonom i Krisom Marfijem.

Tokom boravka u glavnom gradu SAD, predsednik Srbije će se sastati sa predstavnicima organizacije Poslovnog saveta za međunarodno razumevanje (Business Council for International Understanding), a u kompaniji CISCO će prisustvovati potpisivanju Memoranduma o razumevanju.

Vučić će razgovarati i sa ko-predsedavajućim Srpskog kongresnog kokusa kongresmenom Ted Pumom i Emanuelom Kliverom, a trebalo bi da se sastane i sa senatorom Džonom Mekejnom.

Predsednik Srbije je juče, po dolasku u SAD, rekao da u Vašingtonu očekuje važne razgovore za Srbiju, da će teme svakako biti srpsko-ruski odnosi, slučaj braće Bitići, kao i paljenje Ambasade SAD u Beogradu, te da će pokušati da dobije podršku za politiku ozbiljnosti, odgovornosti i rešavanja problema na Zapadnom Balkanu.

Dvodnevnu posetu Vašingtonu započeo je juče susretom sa šefom Biroa nacionalne garde SAD Džozefom Lengjelom i general-majorom Markom Bartmanom, komandantom Nacionalne garde Ohaja.

Vučić je izrazio zadovoljstvo zbog načina saradnje Vojske Srbije i Nacionalne garde SAD, posebno u oblasti Programa državnog partnerstva sa Nacionalnom gardom Ohaja.

Vučić je istakao da vojno-vojna saradnja i dalje predstavlja najbolji deo ukupnih bilateralnih odnosa Srbije i SAD, i naglasio da je to odlična osnova za dalje unapređenje bilateralnih odnosa u svim drugim oblastima.

"Republika Srbija ima konzistentnu politiku vojne neutralnosti i politiku integracija ka EU kao strategijskom spoljnopolitičkom cilju, uz posvećenost održavanju mira i stabilnosti i ekonomskom prosperitetu Republike Srbije i čitavog regiona Zapadnog Balkana", istakao je Vučić.

Predsednik Srbije je izrazio zahvalnost na angažovanju pripadnika Nacionalne garde Ohaja na Kosovu i Metohiji.

General Lengijel istakao je važnost odnosa Nacionalne garde SAD i Vojske Srbije za obe zemlje. "Naše partnerstvo važno je za mir i stabilnost regiona", zaključio je general Lengijel.

Dvojica sagovornika istakli su važnost programa humanitarne asistencije u okviru partnerstva sa Nacionalnom gardom Ohaja, posebno u gradovima kao što je Kraljevo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

18 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

23 h

Podeli: