Petak, 09.12.2016.

16:20

EU otvara dva poglavlja, Hrvati se "čekaju" za treće

EU će otvoriti još dva pregovaračka poglavlja (5 i 25) sa Srbijom, a odluka o poglavlju 26 će biti poznata do utorka i Međuvladine konferencije, saznaje Tanjug.

Izvor: Tanjug

EU otvara dva poglavlja, Hrvati se
Foto: Getty Images

Odluka je doneta na sastanku Radne grupe za proširenje, na kome su sve zemlje dale saglasnost za otvaranje poglavlja 25, koje se tiče nauke i istraživanja.

Poglavlje pet, koje se tiče javnih nabavki, ranije je već bilo viđeno kao sigurno, dok se odluka o poglavlju 26 o kulturi i obrazovanju nakratko odlaže i biće doneta do 13. decembra.

Izvori Tanjuga u Briselu kažu da će se Radna grupa za proširenje još jednom, vanredno, sastati u ponedeljak, u pokušaju da se dođe do konsenzusa o zajedničkom stavu članica EU prema otvaranju poglavlja 26, za koje i dalje nema saglasnosti iz Zagreba.

U Briselu se ocenjuje da bi otvaranjem sva tri poglavlja Srbija napravila veliki korak na svom putu evrointegracija.

Dodaje se da bi u slučaju otvaranja poglavlja 25 i 26 u utorak na istom sastanku ona bila i zatvorena, jer se radi o ”lakim poglavljima”, u okviru kojih ne postoje posebni EU standardi kao ni merila za zatvaranje poglavlja.

Kada je reč o poglavlju 5, ovo poglavlje je posebno važno jer se u okviru njega u srpsko zakonodavstvo i praksu uvode EU standardi u oblasti javnih nabavki neophodni između ostalog i za uspešnu borbu protv korupcije.

Međuvladina konferencija na kojoj će se otvoriti nova poglavlja u pregovorima Srbije i EU zakazana je za 13. decembar u Briselu. Istog dana održaće se i treći sastanak Saveta za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

11 h

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

7 h

Podeli: