Petak, 19.06.2015.

18:30

"Austrija prijatelj svih država Zapadnog Balkana"

Austrija podržava integraciju svih država Zapadnog Balkana u Evropsku uniju, poručio je danas iz Podgorice sef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc.

Izvor: Tanjug

Default images
Foto: Tanjug, arhiva

On je ukazao na značaj vladavine prava, borbe protiv korupcije i slobode medija, ali i saradnje u regionu.

Kurc, koji boravi u zvaničnoj poseti Crnoj Gori, nakon sastanka sa crnogorskim kolegom Igorom Lukšićem potvrdio je da je Austrija "veliki prijatelj svih država Zapadnog Balkana, a posebno Crne Gore".

Austrijski zvaničnik je ukazao da su vladavina prava i borba protiv korupcije veoma značajne oblasti za region u okviru pristupanja Uniji, a ta tema je, dodao je, značajna i za investitore.

Kurc je ukazao i na značaj slobode medija, navodeći da je čuo da je bilo nekoliko napada na novinare u Crnoj Gori, prenosi portal Radio televizije Crne Gore.

"To je jako žalosno i toga ne bi trebalo da bude", rekao je ministar, uz objasnjenje da bez slobode medija nema demokratije.

Dva ministra su razgovarala i o saradnji u regionu, Lukšić je austrijskom kolegi predstavio i rezultate u procesu pristupanja Crne Gore NATO savezu, a složili su se i da je njegova poseta bitna i zbog samita o Zapadnom Balkanu, koji će biti održan u Beču krajem avgusta ove godine.

Kurc se sastao i sa predsednikom Filipom Vujanovićem i naglasio da će Austrija i dalje "snažno podržavati evropske integracije Crne Gore", kao i da to nije samo interes te države, "već i Evropske unije i svake nene članice".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: