Četvrtak, 30.03.2017.

14:11

"Vučić je faktor stabilnosti"

Delegacija SNS predvođena internacionalnim sekretarom Jadrankom Joksimović učestvovala je na XXIV kongresu Evropske narodne partije (EPP), na Malti.

Izvor: Tanjug

Tanjug

Ona je istakla značajnu ulogu Srbije i premijera Aleksandra Vučića u regionu i važnost konstruktivne uloge svih u regionu za očuvanje mira i stabilnosti, kao preduslova za razvoj i napredak celog regiona.

Kolege iz EPP, navodi se u saopštenju, pozdravile su ulogu SNS i premijera Vučića u regionalnoj saradnji i kao faktora stabilnosti.

Tokom Kongresa, koji je najviše plenarno telo EPP, internacionalna sekretarka SNS i ministarka u Vladi Srbije zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović učestvovala je na proširenom sastanku Saveta za opšte poslove, na kome su učestvovali ministri država članica EU zaduženi za spoljne i evropske poslove, iz Evropske narodne partije.

Kako se u saopštenju SNS navodi, jedna od tema ministarskog sastanka, pored aktuelnog pitanja Bregzita, bila je i situacija na Zapadnom Balkanu.

Ona je informisala evropske kolege i o poslednjim događajima vezanim za predizborni skup podrške Aleksandru Vučiću na KiM i podvukla da takvi potezi ne doprinose ionako poljuljanom poverenju.

Takođe, Joksimovićeva je ukratko predstavila i plan zajedničkog tržišta Zapadnog Balkana, koji je premijer Vučić promovisao, ali navodeći da su negativne reakcije iz regiona već stigle, što pokazuje svu kompleksnost i krhkost odnosa.

Ona je poručila da će Srbija nastaviti pozitivnu politiku saradnje, jer je to u najboljem nacionalnom interesu Srbije.

Posebno je istaknuta uloga Srbije u postupanju u migrantskoj krizi koju su brojni predstavnici narodnjačkih partija procenili kao odgovorniju i humaniju od mnogih evropskih država.

Ističe se i da je Joksimovićeva imala i bilateralne susrete sa evropskim komesarom za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesom Hanom, izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvidom Makalisterom, kao i s drugim zvaničnicima EU i država članica.

Na Kongresu EPP usvojena je i rezolucija o Zapadnom Balkanu.

Joksimovićeva je istakla značaj interesa EU i EPP partija za Zapadni Balkan i njegovu evropsku perspektivu, iako nije jednostavno gledati na sve u ovom regionu kroz zajedničku vizuru, s obzirom na velike razlike u ekonomskom napretku, reformskom procesu i stepenu napretka u evrointegracijama, ali i posvećenosti regionalnoj saradnji i stabilnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: