Izvor: punkufer.dnevnik.hr

Današnji stanovnici Nerdlingen znaju da žive na tonama dijamanata, ali ne nameravaju da razruše grad kako bi se obogatili.

Gradić Nerdlingen u Bavarskoj nastao je na dijamantima koji potiču od pre 15 miliona godina, kad je asteroid pogodio Zemlju. Geolozi procenjuju da je širina asteroida bila jedan kilometar, baš kao i današnji Nerdlingen, a težio je oko tri milijarde tona.

Udarac je povećao temperaturu i pritisak dovoljno da nastane mešavina stakla, kristala i dijamanata, odnosno suevit. Procenjuje se da su oko 72 hiljade tona dijamanata na području Nerdlingen.

Kada su milionima godina kasnije stigli prvi stanovnici, nisu ni znali da grade kuće na dragocenom tlu. Godinama su verovali da je podreklo kratera vulkansko, sve dok šezdesetih godina prošlog veka nije potvrđeno da se radi o asteroidu.

Suevit su koristili kao građevinski materijal, ne sluteći da se sastoji od sićušnih dijamanata; crkva sv. Jurja, kao i srednjovekovne zidine, mnogo su vrednije nego što se misli na prvi pogled.

Današnji stanovnici Nerdlingen znaju da žive na tonama dijamanata, ali ne nameravaju da razruše grad da bi se obogatili. Za sićušno kamenje ne bi mogli da dobiju dobru cenu, čak ni na veliku količinu, jer su manji od 0,2 milimetra.

Nemački grad profitira na drugi način, turisti dolaze iz celog sveta kako bi razgledali svetlucavu arhitekturu i posetili muzej Ries Crater, u kojem se nalaze "domaći" uzorci kratera, kao i oni iz drugih delova sveta.

Podeli: