Ponedeljak, 20.11.2023.

19:55

Upozoreni su: Lansiraće raketu

Severna Koreja obavestila je Japan o planu za lansiranje rakete koja nosi satelit između 22. novembra i 1. decembra u pravcu Žutog i Istočnog kineskog mora.

Izvor: Tanjug

Upozoreni su: Lansiraće raketu
EPA/SERGEI CHIRIKOV

To je danas saopštila japanska obalska straža.

Ako bude sproveden, to bi bio treći pokušaj Severne Koreje ove godine da postavi špijunski satelit u orbitu, preneo je Rojters.

Dva prethodna pokušaja da se postavi prvi severnokorejski satelit u orbitu nisu uspeli, a posle poslednjeg pokušaja u avgustu, naučnici Severne Koreje su obećali da će pokušati ponovo u oktobru. Lansiranje bi bilo prvo od kada je severnokorejski lider Kim Džong-Un u septembru posetio najsavremeniji svemirski lansirni centar u Rusiji, kada je ruski predsednik Vladimir Putin obećao da će pomoći Pjongjangu u izgradnji satelita.

Pjongjang je saopštio da planira da ima više satelita za praćenje poteza američkih i južnokorejskih trupa. Severna Koreja je 31. maja lansirala satelit koji je pao u more, a 24. avgusta ponovo nije uspelo lansiranje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: