Četvrtak, 07.06.2012.

07:56

Napušteni rudnik za otpad

Napušteno okno rudnika Zajača kod Loznice moglo bi postati lokacija za odlaganje opasnog industrijskog otpada.

Izvor: Tanjug

Default images

Odbor za zaštitu životne sredine i održivi razvoj Privredne komore Srbije je u rudarskom mestu Zajača kod Loznice odlučio da osnuje radnu grupu koja će se baviti pitanjima odlaganja opasnog industrijskog otpada, a predstavnici Koncerna Farmakom MB predložili su da se te materije smeštaju u napuštena okna rudnika u sastavu te kompanije.

Pomoćnik ministra životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Aleksandar Vesić, koji je učestvovao u radu sednice u sredu, rekao je za Tanjug da se u saradnji sa PKS pripremaju zakonske regulative za rešavanje pitanja otpada i očuvanja prirode.

Pomoćnik ministra Vesić je objasnio da Ministarstvo kroz partnerski odnos, uvažavajući kritike odbora PKS, nastoji da ispravi sve što je u mogućnosti donošenjem zakonskih dokumenata i njihovom primenom i da Komora, kao predstavnik srpske industrije, vrši korekciju rada tog Ministarstva.

Potpredsednik PKS Miroslav Miletić rekao je da će uža radna grupa da se bavi pitanjima odlaganja opasnog industrijskog otpada i da Odbor za zaštitu životne sredine PKS raspolaže izuzetno kvalitetnim analizama, a da u saradnji sa nadležnim Ministarstvom i drugim institucijama aktivno učestvuje u otvaranju tema koje su do juče bile nedodirljive.

Član Odbora za zaštitu životne sredine Jasmina Milutinović, koja je i generalni direktor Rudnika i topionice Zajača, kazala je da je Farmakom MB ponudio da se ta okna u dogledno vreme pripreme za odlaganje svih vrsta industrijskog otpada u skladu sa zakonom o privatnom i javnom partnerstvu, čime je Koncern spreman da reši ozbiljan problem za srpsku privredu.

Koncern Farmakom MB ima 14 rudnika u Srbiji i uradiće ispitivanje svih okana koji odgovaraju pravilniku o podzemnom odlaganju otpada i samo ona koja ispunjavaju uslove prema tom pravilniku biće prilagođena nameni, dodala je Milutinovićeva.

Topionica Zajača je jedan od najznačajnijih reciklažnih centara u Srbiji, koji u potpunosti reciklira otpadne akumulatore savremenim tehnologijama koje se koriste u Evropi, navela je Milutinovićeva i dodala da je ključna tema današnje sednice bila priprema za zbrinjavanje industrijskog otpada, koje Srbiju čeka kada EU bude propisala da to mora da učini svaka zemlja u okviru svojih granica.

Na četvrtoj ovogodišnjoj sednici Odbora za zaštitu životne sredine i održivi razvoj, priređenoj uz učešće predstavnika nadležnog Ministarstva, institucija koje se bave temom industrijskog otpada i privrednih subjekata, generalna sekretarka Organizacije Crnomorska ekonomska saradnja Efticija Bakopolu predstavila je mogućnost povezivanja Srbije sa zemljama šireg pojasa oko Crnog mora u oblasti unapređenja ekologije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

18 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

23 h

Podeli: