OEBS: MEDJUNARODNA ZAJEDNICA PROTIV BOJKOTA REFERENDUMA

Izvor: B92

Četvrtak, 15.11.2001.

18:00

Default images
Medjunarodna zajednica nece nicim podrzati, vec je apsolutno protiv bojkota referenduma, koji se mora odrzati na vidljiv i jasan nacin, rekao je Zerar Studman sef OEBS-ove kancelarije za demokratiju i ljudska prava iz Varsave, saopsteno je iz kabineta predsednice crnogorskog parlamenta Vesne Perovic, nakon razgovora sa delegacijom OEBS-a, javlja dopisnik Radija B92, Srdjan Jankovic. Nakon sastanka sa predsednicom skupstine i predsednikom Crne Gore Milom Djukanovicem, Studman je pred novinarima rekao da medjunarodna zajednica ne namece resenje drzavnog statusa, vec prizeljkuje unutar-crnogorski konsenzus oko pravila igre, da na referendumu glasa kvalifikovana vecina i da Ustavni sud razresi dilemu oko potvrde verifikovanja referendumske odluke u parlamentu. O samom bojkotu Studman je rekao: "Mi smatramo da se bojkot uvek okrece protiv onih koji su ga inicirali i bojkot nije nacin demokratskog izrazavanja misljenja. Koristim priliku da budem jasan. Kada govorimo o minimalnom odzivu biraca, to moze biti bilo kakva kolicina biraca u opsegu od 50 do 100 odsto od upisanih registrovanih biraca. Mi ne propisujemo koliki taj broj treba da bude". OEBS se nece mesati u medjupartijsku debatu oko zakonske regulative, ali na referendum mora da izadje minimum od 50 odsto upisanih biraca.

Lider opozicione Socijalisticke narodne partije Predrag Bulatovic ponovio je delegaciji OEBS-a uslove za referendum koalicije za Jugoslaviju, da je potrebno da glasaju i drzavljani Crne Gore i da se za nezavisnost opredeli vise od 50 odsto upusanih u biracki spisak.

Dijalogu sa vlastima, prema Bulatovicu, treba da prethodi produzetak mandata komisiji za utvrdjivanje tacnosti navoda u "Nacionalu", a zatim je i upozorio: "Ukoliko nam vlast ne omoguci da se vratimo u parlament, onda cemo biti prinudjeni nezavisno od zelja DPS-a i nezavisno od misljenja OEBS-a, da djelujemo vanparlamentarno". Prema Bulatovicu, Ustavni sud nije nadlezan za resavanje pitanja verifikovanja referendumske odluke u parlamentu, vec da to treba uciniti po preporuci Venecijanske komisije, u kojoj se kaze da promenu Ustava Crne Gore, nakon izjasnjavanja gradjana, treba da verifikuje dvotrecinska skupstinska vecina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: