Optužnica za zločine u Šibeniku

Županijsko tužilaštvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv četvorice bivših pripadnika hrvatske vojne policije zbog ratnog zločina u Šibeniku 1992.

Izvor: B92

Subota, 05.03.2011.

13:04

Default images

Oni se terete za ratni zločin protiv 21 ratnog zarobljenika u vojnom zatvoru "Kuline", u Šibeniku.

Osim za teška fizička i psihička mučenja zatvorenika, oni se terete i da su dvojicu zatvorenika prisiljavali na međusobni seksualni odnos.

Optužnica je podignuta pred Županijskim sudom u Splitu, a svi osumnjičeni su državljani Hrvatske, navelo je tužilaštvo na svojim internet stranicama, navodeći samo njihove inicijale i godine rođenja.

Hrvatski mediji navode da je reč o bivšem komandantu 72. bojne vojne policije Tvrtku Pašaliću (55), pomoćnicima komandanta te jedinice Željku Maglovu (51) i Miloradu Paiću (51), kao i bivšem komandantu vojnog zatvora Damiru Boršiću (55).

Na teret im se stavlja da su od 2. marta do 23. aprila 1992. u Šibeniku, tokom oružanih sukoba s JNA, paravojnim snagama iz SR Jugoslavije i srpskih paravojnih jedinica tzv. Republike Srpske Krajine, kao pripadnici Vojne policije koja je bila odgovorna za vojni zatvor "Kuline", postupali suprotno odredbama Ženevske konvencije o postupanju s ratnim zarobljenicima.

Sva četvorica se terete da su nakon što su 2. marta 1992. u akciji Hrvatske vojske oslobađanja sela Nos Kaliku u zatvoru "Kuline" 21 ratnog zarobljenika fizički i psihički mučili i zlostavljali.

Okrivljeni Pašalić i Boršić terete se da su znali za postupanja njihovih podređenih, ali da nisu ništa preduzeli da to spreče i kazne.

Četvoricu optuženih, ali i druge nepoznate zatvorske čuvare, tužilaštvo tereti da su tukli ratne zarobljenike nogama, rukama, gumenim palicama, kundacima pušaka, električnim kablovima i svim drugim prikladnim predmetima do kojih bi došli.

Tužilaštvo takođe navodi da su zarobljenike mučili električnom strujom, odnosno ručnim elektrošokerom pod naponom, kao i ogoljenim žicama pod naponom, ali i da su ih tukli i nakon što bi ratni zarobljenici od iznemoglosti pali na pod nakon trčanja s vrećama peska od oko 50 kilograma.

Tužilaštvo Maglova i Paića tereti i da su dvojicu zarobljenika prisiljavali na međusobni seksualni odnos.

Protiv Milorada Paića vodiće se razdvojeni postupak zbog krivičnog dela ratnog zločina protiv civila, pa će istraga u tom delu biti dopunjena.

Državno tužilaštvo u Splitu predložilo je produženje pritvora zbog postojanja posebno teških okolnosti krivičnog dela.

Četvorica optuženih uhapšeni su 8. septembra prošle godine na osnovu zahteva državnog tužilaštva u Splitu.

Inače, o saznanjima o zločinu u "Kulinama" bio je ispitan i košarkaški trener Neven Spahija, koji je bio pripadnik 72. bojne Vojne policije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

20 h

Podeli: