Sreda, 21.01.2009.

18:20

Usvojeni budžetski zakoni

Skupština Srbije usvojila je dopune Zakona o carinskoj tarifi koje će omogućiti jednostranu primenu Prelaznog trgovinskog sporazuma sa EU.

Izvor: Beta

Default images

Izmene i dopune tog zakona deo su seta pratećih budžetskih zakona za 2009. godinu kojima se obezbeđuje deo budžetskih prihoda. Dopunom Zakona o carinskoj tarifi stope carine na uvoz robe utvrđuju se prema sporazumima o slobodnoj trgovini koje je Srbija potpisala sa određenim zemljama, a sa članicama EU u skladu sa dinamikom predviđenom Prelaznim trgovinskim sporazumom.

Carinske stope biće izmenjene za živinu, mobilne i fiksne telefone, putničke automobile, kombajne i traktore.

Za putničke automobile carinska stopa je smanjena sa 20 na 12,5 odsto.

Carinska stopa na uvoz automobila postepeno će se smanjivati u skladu sa dinamikom snižavanja carina i treba da dostigne nivo od deset odsto.

Kako se ocenjuje u vladi, usvajanje dopuna tog zakona neće bitno uticati na nivo prihoda budžeta po osnovu carinskih opterećenje, a zakon je predložen radi ubrzanja procesa evropskih integracija.

Zakon će stupiti na snagu osam dana od objavljivanja u Službenom glasniku.

Usvojeno i preostalih šest budžetskih zakona

Poslanici su takođe usvojili izmene i dopune zakona o akcizama, o republičkim administrativnim taksama, o porezu na imovinu, o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje i o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Usvojen je i Zakon o privremenom izuzimanju od oporezivanja poreza na dohodak građana određenih vrsta prihoda, među kojima je oslobađanje oporezivanja kamate na deviznu štednju.

Dopunom Zakona o akcizama utrđeno je povećanje akciza na naftne derivate, cigarete i pivo.

Akcize i takse se povećavaju da bi se nadomestio manjak budžetskih prihoda zbog manjeg privrednog rasta od očekivanog, kao i smanjenje prihoda od carina, prouzrokovanog primenom Prelaznog trgovinskog sporazuma sa EU.

Pored redovnog usklađivanja sa rastom inflacije, akcize na dizel gorivo biće uvećane za oko devet dinara i iznosiće 26 dinara po litru, na benzin akcize će biti uvećane sa 27,5 na 42 dinara po litru, a akcize za tečni naftni gas za pogon motornih vozila biće 13 dinara po kilogramu.

Zakon menja način plaćanja akciza na cigarete time što izjednačava domaće i uvozne. Do kraja godine akciza na paklicu cigareta biće 11 dinara, a u narednim godinama ona će se povećavati.

Osnovica za plaćenje akciza na cigarete i po stopi od 35 odsto biće maloprodajna cena paklice, a na cigare i cigarilose akciza će biti 14,5 dinara po komadu.

Za pivo će akciza biti uvećana sa devet na 15 dinara po litru.

Izmene zakona o administrativnim taksama propisuju se nove takse za spise i radnje republičkih organa koji su bili u nadležnosti državne zajednice Srbije i Crne Gore, a to su takozvane konzularne takse, takse za izdavanje putnih isprava ili zaštitu prava intelektualne svojine, kao i takse vezane za sporvođenje zakona o državljanstvu.

Crkve i registrovane verske zajednice biće oslobođene plaćanja taksi.

Izmenama zakona utvrđeno je usklađivanje, odnosno povećanje iznosa većine ostalih republičkih taksi.

Dopunom zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju utvrđeno je zamrzavanje penzija u 2009. godini, ali će uz redovna godišnja usklađivanje, nivo penzija utvrđen u oktobru 2008. godine uvećan za 10 odsto biti osnov za isplatu penzija za oko 1.300.000 penzionera.

Nakon povećanja u oktobru prošle godine za ukupno 14,3 odsto, prosečna penzija u Srbiji iznosi oko 21.700 dinara, dok je najniža oko 11.000 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

9 h

Podeli: