Ponedeljak, 07.04.2008.

12:32

Saobraćajni kolaps zbog štrajka

Većina vozova u Mađarskoj jutros je stala, a zbog štrajka zaposlenih u železnici u Budimpešti je došlo do saobraćajnog kolapsa.

Izvor: Tanjug

Default images

Novi protest zaposlenih u budimpeštanskom saobraćajnom preduzeću ponovo je organizovao Slobodni sindikat zaposlenih na železnici pošto još nije postignut dogovor s rukovodstvom Mađarske državne železnice.

Sindikalci i dalje traže povećanje plata 10 odsto, isplatu po 250.000 forinti (1.000 evra) za svakog zaposlenog od prodaje jednog transportnog dela MAV-a Austrijancima, registovanog kao MAV-Kargo, kao i da se povuče odluka vlade o ukidanju 38 nerentabilnih pruga.

Predsednik VDŠ Ištvan Gaško je, ipak, tokom prepodneva pozvao železničare da prekinu štrajk, uz obrazloženje da u ovom trenutku sindikalci, navodno, nemaju partnera za pregovore.

Zahtevi sindikata, ipak, kako je rekao, ostaju na snazi.

Prema njegovom mišljenju, uprava MAV-a izgubila je svaki kredibilitet, a ministar privrede i saobraćaja podneo je ostavku i samo čeka razrešenje.

Očekuje se da će železnički saobraćaj u Mađarskoj biti normalizovan tek sutra ujutro.

Što se javnog saobraćaja u Budimpešti tiče, situacija je još neizvesnija.

Velika većina radnika BKV-a počela je štrajk jutros u pola pet, a navodno će trajati do 13 sati.

Pored autobusa, trolejbusa i tramvaja ne radi ni metro, pa je broj privatnih automobila na ulicama grada utrostručen.

Zaposleni u BKV-u takođe traže povećanje plata, a protive se i najavljenom smanjenju broja autobusa jer bi to dovelo do otpuštanja šofera i mehaničara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

18 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

23 h

Podeli: