Četvrtak, 11.01.2001.

13:51

POSTOJI TAJNI IZVESTAJ O URANIJUMU

Izvor: B92

Default images
Tajni izvestaj britanskog Ministarstva odbrane, koji je procurio u medije, upozorava da izlaganje municiji sa osiromasenim uranijumom povecava rizik od raka. Britanski mediji navode da se u izvestaju upozorava da unosenje uranijumske prasine u organizam dovodi do akumulacije u plucima "uz mogucnost sporog, a mozda i nikakvog prociscavanja". "Sav personal trebalo bi da bude svestan da unosenje uranijumske prasine u organizam nosi dugorocan rizik od razvijanja raka pluca, limfnih zlezda i mozga", navodi se u izvestaju koji prenosi Srna. Portparol Ministarstva potvrdio je da je taj izvestaj pripremljen pre 4 godine, ali i odbacen, objasnivsi da je to samo nacrt dokumenta, koji je sastavio jedan regrut. Velika Britanija, kao i SAD, insistira na nepostojanju dokaza o povezanosti upotrebe uranijuma i slucajeva obolevanja od leukemije vojnika koji su bili u sluzbi na Balkanu. Medjutim, samo postojanje ovog dokumenta istaklo je strahove za bezbednost pri koriscenju municije sa osiromasenim uranijumom, koju su upotrebljavale britanska, americka i vojske drugih zapadnih zemalja u ratu u Zalivu i na Balkanu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: