Ponedeljak, 03.05.2021.

19:33

Protest EU: Zadržavamo svoje pravo

EU izrazila je protest stalnom predstavniku Rusije zbog uvođenja sankcija građanima i ograničenja protiv neprijateljskih zemalja na ruskoj teritoriji.

Izvor: Sputnjik

Protest EU: Zadržavamo svoje pravo
Deposit/jorisvo

Izrazila je i zabrinutost zbog posledica ovih postupaka za bilateralne odnose.

"Ambasador Čižov obavešten je da zemlje i institucije EU potpuno odbacuju i osuđuju odluke o uvođenju sankcija“, navodi se u izjavi koju je objavila služba za spoljnu politiku EU nakon razgovora sa stalnim predstavnikom Rusije u EU Vladimirom Čižovom, prenosi "Sputnjik".

Takođe je istaknuto da Evropska unija zadržava pravo da odgovori na sankcije Moskve protiv evropskih diplomata.

U izjavi se dodaje da će formiranje ruskog spiska „neprijateljskih zemalja“ i proterivanje čeških diplomata imati negativan uticaj na odnose EU sa ruskom vladom.

"Generalni sekretari (službe za spoljne poslove EU Stefano Sanino i Evropske komisije Ilze Juhanson) podsetili su na proterivanje čeških diplomata od Rusije i na nameru Rusije da (formira spisak) neprijateljskih država, izrazivši ozbiljnu zabrinutost zbog kumulativnog efekta ovih poteza na bilateralne odnose", ističe se u dokumentu.

Zabrinut i OEBS

Lideri Parlamentarne skupštine OEBS-a (PS OEBS) takođe su izrazili zabrinutost zbog odluke Rusije da uvede sankcije građanima država članica EU kojima je zabranjen ulazak u Rusiju. Oni su pozvali Moskvu da preispita ovu meru kao neodgovarajuću "interesima multilateralne saradnje i dijaloga", navodi se u saopštenju te organizacije.

"Zabrana ulaska u Rusiju predsedniku Evropskog parlamenta i drugim visokim zvaničnicima, uvedena sa svom očiglednošću kao odgovor na slične sankcije prestavnicima Rusije, ne odgovara interesima multilateralne saradnje i dijaloga. PS OEBS je tokom dugog niza godina dosledno osuđivao upotrebu sankcija prema parlamentarcima i diplomatama. Pri tome su predstavnici Rusije među najvatrenijim kritičarima takvih ograničenja. Pozivamo Moskvu da preispita sankcije uvedene protiv EU, koje ne vode ničemu, već samo pogoršavaju tenzije, komplikuju dijalog i blokiraju postizanje međusobnog razumevanja“, ističe se u zajedničkoj izjavi predsednika PS OEBS-a Pitera Baunesa i predsedavajućeg, zamenika predsedavajućeg i izvestioca Generalnog odbora OEBS-a za demokratiju, ljudska prava i humanitarna pitanja, Kirijakosa Hadžijanija, Mihaela Georga Linka i Kari Henriksen.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je 30. aprila da Rusija zabranjuje ulazak u zemlju za osmoro državljana zemalja Evropske unije i predstavnika njenih zvaničnih struktura kao odgovor na sankcije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

18 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

23 h

Podeli: