Ponedeljak, 30.09.2019.

18:31

Sud odlučio: Političar AfD-a sme se nazivati fašistom

Predvodnik tirinškog ogranka populističke Alternative za Nemačku (AfD) Bjern Hoke sme biti nazivan fašistom, presudio je sud u Majningenu, prenosi Indeks.

Izvor: Index/Hina

Sud odlučio: Političar AfD-a sme se nazivati fašistom
Ilustracija: Depositphotos/bedobedo

Presuda se odnosi na okupljanje AfD-a prošle nedelje u istočnonemačkom Ajzenahu i proteste u istom gradu koji su bili najavljeni kao "Protest protiv rasističkog AfD-a, posebno protiv fašiste Hokea".

Grad Ajzenah je dozvolio proteste protiv AfD-ovog okupljanja uz uslov da se iz naziva ukloni "fašistički" jer se radi o kaznenom delu nanošenja uvrede.

Organizatori protesta su po hitnom postupku podneli tužbu protiv ove odluke pred Upravnim sudom savezne tirinške pokrajine kojoj je na kraju i udovoljeno.

U tužbi su organizatori naveli kako je pojam fašista opravdan, pa su naveli čitav niz citata iz Hokeovih govora koje sociolozi i istoričari jasno svrstavaju u ideologiju fašizma.

Nakon toga je, kako prenosi nemačka novinska agencija DPA, sud utvrdio kako pojam fašizam nije puka tvrdnja nego da je "potkrepljen činjenicama". Sud je saopštio i kako se radi o odluci "između prava na slobodu izražavanja i ličnog integriteta".
AfD je žestoko kritikovao odluku Upravnog suda i ocenio je kao nastavak trenda po kom sudovi ne štite političare od javnih napada.

"Ova presuda je sramota za pravnu državu", rekao je Stefan Miler, jedan od čelnika AfD-a za tirinšku oblast.

Bjern Hoke je vođa tzv. "Krila" unutar AfD-a koje zastupa radikalniju struju unutar ove desno-populističke stranke. On se do sada u više navrata javnim nastupima približio nacističkim pogledima zbog čega se od njega distanciralo i vodstvo stranke na saveznom nivou, piše Hina, prenosi Indeks.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

11 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

16 h

Podeli: