Utorak, 11.06.2019.

19:19

Meksiko šalje trupe na granicu; Tramp: To je samo deo dogovora

Meksički zvaničnici potvrdili su da počinju raspoređivanje 6.000 pripadnika Nacionalne garde za pojačanu imigracionu kontrolu.

Izvor: Tanjug

Meksiko šalje trupe na granicu; Tramp: To je samo deo dogovora
Ilustracija: EPA-EFE/Carlos Lopez

To je obaveza preuzeta kao deo sporazuma sa Sjedinjenim Državama prošle nedelje koji je zaustavio američke pretnje carinama na uvoz iz Meksika.

Predsednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador i ministar za spoljne poslove Marselo Ebrard takođe su izjavili da je tim od pet zvaničnika, koji uključuje i generala vojske i direktora zatvora, formiran da sprovede plan imigracije, prenosi AP

Ebrard je danas potvrdio da će general Visente Antonio Hernandez Sančez započeti obilazak južne granice kako bi ubrzao raspoređivanje trupa u tom području.

Drugo dodatno raspoređivanje meksičke Nacionalne garde planirano je na granici sa SAD. Ona bi obezbeđivala migrante koji su vraćeni u Meksiko dok se njihovi zahtevi za azil obrađuju na američkim sudovima, navodi agencija.

Američki predsednik Donald Tramp danas je sporazum s Meksikom komentarisao tako što je rekao da deo dogovora o migrantima s tom zemljom tek treba da bude u potpunosti objavljen i to nakon što su meksički zvaničnici otkrili nove detalje sporazuma.

"Najveći deo dogovora sa Meksikom još nije objavljen", poručio je Tramp na Tviteru bez iznošenja dodatnih detalja, preneo je Rojters.

Upitana o tome koje su to druge strane sporazuma o kojima javnost još nije upoznata, portparolka Bele kuće Sara Sanders odbila je da komentariše, rekavši da ne želi da bude ispred Trampa ili meksičkog predsednika Obradora u davanju bilo kakvih saopštenja.

U zajedničkoj deklaraciji SAD i Meksika koja je nedavno objavljena navodi se da je Meksiko pristao da primi više migranata koji traže azil u SAD, dok azilanti budu čekali odluku američkih vlasti o njihovim slučajevima.

U deklaraciji se navodi i da je Meksiko pristao na povećanje broja pripadnika bezbednosnih snaga koji bi obuzdali ilegalnu imigraciju, uključujući slanje Nacionalne garde na južnu granicu i obračunavanje s organizacijama koje se bave krijumčarenjem ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Svet

Svet na ivici: Amerika ulazi u veliki rat?

Bajdenova administracija je sve više zabrinuta da bi se eskalacija sukoba i razmena raketa između Izraela i Hezbolaha mogla proširiti na čitav region, rekli su američki zvaničnici za CBS Nevs u petak.

22:13

15.6.2024.

1 d

Podeli: